Начало Рали М-Спорт се радват на подиума на Хирвонен в Португалия

М-Спорт се радват на подиума на Хирвонен в Португалия

27
0
Мико Хирвонен

Мико Хирвонен най-после се върна на подиума – в четвъртия кръг от световния рали шампионат за 2014 г. в Португалия.

Финландският пилот и навигаторът му Ярмо Лехтинен се върнаха в М-Спорт тази година, след като изкараха два сезона в Ситроен. На екипажа обаче му трябваше известно време, докато си върне доброто усещане зад волана на Форд Фиеста RS WRC. В четвъртата надпревара за годината те станаха втори, изпреварени единствено от Себастиен Ожие и Жулиен Инграсиа (Фолксваген).

Наистина съм щастлив от резултата. Желанието ни бе да направим чисто рали и точно това сторихме. Колата бе абсолютно перфектна и наистина конкурентоспособна. Знаехме, че имаме достатъчно добро темпо и въпросът бе кога точно ще успеем на напаснем отделните елементи в едно цяло. Смятам, че го постигнахме през уикенда в Португалия. Ще продължим да се развиваме и да учим, за да се борим още по-упорито в идващите стартове. Сигурен съм, че резултатът ще е страхотна мотивация за всички – коментира Хирвонен.

Съотборникът му Елфин Еванс преживя разочароващото си отпадане от надпреварата през първия й пълен ден. Той продължи да кара в състезанието, за да трупа опит, каквато е основната му цел за настоящия сезон.

Трябва да благодаря страшно много на механиците, които се трудиха цяла нощ, за да ни дадат един перфектен автомобил за последните два дни на ралито. След състоянието, в което им го оставихме, определено не очаквах да е идеален! Те обаче свършиха брилянтна работа и се надявам, че след това сме ги накарали да се гордеят с нас. Имахме шанс да научим още много неща за колата и управлението й. Предстои ни още едно ново за нас рали, където може малко да променим подхода си. Но съм доволен как се развива ситуацията досега – заяви британецът.

42 Форд Фиести участваха в различните класове на рали Португалия, което пък накара целият екип на М-Спорт да се гордее с постижението си. Това е най-големият брой автомобили на марката в една WRC надпревара. Сред тях се отличиха От Танак (въпреки че не успя да финишира като хората), класиралият се пети Хенинг Солберг и Понтус Тидеманд (трети във WRC2).

Много съм доволен от работата, която свършихме. За първи път от повече от две години насам карах WRC кола на чакъл и изградих чудесно темпо. Мога да съм дори по-бърз, сигурен съм. Вече съм стар, но безкрайно мотивиран – пошегува се отново със себе си Хенинг. – Дайте ми няколко дни тестове и ви казвам, че пак ще бия младоците!

Шефът на М-Спорт Малкълм Уилсън не криеше задоволството си от подиума на Хирвонен, развитието на Еванс и представянето на останалите пилоти с подготвени от неговия екип автомобили.

Всички знаехме, че Мико притежава скоростта и решимостта да се бори отново на върха. Фантастично е да го видим как го прави. Впечатлен съм и от това колко силно се справи Елфин след първоначалното разочарование. Хенинг Солберг – какво повече да кажа? За нас присъствието му в сервизния парк винаги е удоволствие. А такова представяне е нещо много специално. Понтус бе забележителен при първото си сядане зад волана на Фиеста R5 – контролира всичко перфектно – заяви Уилсън.