Начало Рали Обновеният Форд Фиеста RS WRC дебютира във Финландия

Обновеният Форд Фиеста RS WRC дебютира във Финландия

123
0
Форд Фиеста RS WRC

Екипажите на М-Спорт ще са с обновения Форд Фиеста RS WRC в рали Финландия.

Шефът на тима и управляващ директор на компанията Малкълм Уилсън отбеляза, че отборът няма търпение от доста време да види колата в състезание.

Щастлив съм да обявя, че този момент дойде. Продължаваме да се радваме на силна връзка с Форд Мотор Кампъни и тяхната техническа подкрепа е безценна при създаването на рали автомобили. Този фейслифт подсилва връзката между Форд и М-Спорт – допълни още той.

От тима отбелязват преди рали Финландия, че маршрутът на прочутата надпревара е така избран, че възнаграждава наистина смелите. В същото време обаче и най-малката грешка се наказва безмилостно и затова трябва да се внимава непрекъснато.

Мико Хирвонен и Ярмо Лехтинен спечелиха домашното си състезание през 2009 г. Те познават прекрасно ралито. Пилотът, който е родом от Юваскила – там е центърът на надпреварата – има 12 участия, Лехтинен е с още по-впечатляващите 16.

Наистина нямам търпение за рали Финландия. Всяка година то е нещо много специално за мен. Колите ни са с фейслифт, което е особено вълнуващо. Автомобилът изглежда страхотно и съм сигурен, че феновете ще се съгласят, когато го видят да лети през горите. Може да се каже, че преди време Финландия изискваше доста специализирани умения, но сега нещата са значително по-уравновесени. Има толкова онборд видео клипове, че финландците няма как да имат предишното си предимство. Но ние се гордеем с ралито си, с историята и наследството му. И най-голямото ни желание е отново да видим финландски пилот на най-високото стъпало на подиума. Би ми харесало аз да съм този финландец, но сме наясно, че битката ще е много близка. Ще ми се да се боря за победа, но ще съм доволен дори от подиум. Ако направим перфектно рали, то не би имало причина да не сме сред претендентите за първото място. Трябва обаче да си достатъчно бърз още от първия завой. Ключът е увереност. Отсечките са бързи, има множество скрити завой след хълмове и трябва да си нащрек непрекъснато, през цялото време – заяви Хирвонен.

Елфин Еванс също има известен опит в рали Финландия, но да кара там с WRC автомобил ще е нещо напълно ново за него.

Най-важното нещо е да си спокоен, управлението да ти идва отвътре. Знанията и опитът са важни във всяко рали, но тук това важи повече, отколкото на другите трасета. Високата скорост означава, че границата между това да дадеш много добро време в отсечка и да прехвърлиш лимита е изключително тънка. Но ако подходим спокойно и установим собствения си ритъм, смятам, че ще можем да постигнем още един положителен резултат. Нямам предвид някакъв конкретен резултат, но ни се иска да прогресираме като времена в течение на уикенда. Все още се опитваме да наваксаме изоставането си като секунди на километър спрямо най-бързите, върху това ще продължим да се трудим – допълни той.