Начало Рали Ожие и Латвала подновяват двубоя си във Франция

Ожие и Латвала подновяват двубоя си във Франция

50
0
Себастиен Ожие,Яри-Мати Латвала

Двубоят между Себастиен Ожие и Яри-Мати Латвала навлиза в решителна фаза. Французинът може да спечели втора световна титла още в домашния си WRC старт, който ще се проведе в края на следващата седмица. Вече цели 15 години обаче финландец не е печелил надпревара на асфалт в световния шампионат и съотборникът му ще се бори упорито.

Ожие трябва да спечели 6 точки повече от Латвала, за да си осигури титлата. Победа в рали Франция и поне второ място в пауърстейджа например ще са достатъчни за това, независимо от резултата на финландския екипаж. Яри-Мати пък може да удължи битката в първенството, ако финишира пред съекипника си.

– Домашното рали винаги е много специално за мен. Целта ми е пак да спечеля титлата у дома. За целта е нужно да спечеля шест точки повече от Яри-Мати – смятам, че той отново ще е най-сериозният ми съперник. Иначе рали Франция прилича малко на рали Германия, но има и сериозни различия. У дома няма толкова отбивки, колкото в Германия и етапите като цяло са по-плавни за каране – коментира Ожие.

Латвала отбеляза, че има сметки за уреждане по отношение на асфалтовите надпревари, а последната от тях бе разочароваща за него:

– В Германия нещата вървяха сензационно добре и водех, след което всичко приключи за секунди с катастрофа. Бях толкова близо. Но сега съм решен да запиша първа победа на тази настилка. Във Франция караме доста време през гора и по пътища в планината. Характеристиките на надпреварата са може би повече като тези на рали Монте Карло. Все още има възможност да се боря за титлата този сезон, но не смятам това за реалистична възможност. Страшно много неща трябва да се объркат за Себастиен и всичко да е перфектно при мен, за да се случи подобен обрат. Но едно нещо е сигурно: докато съществува математически шанс, ще продължа да се боря и да давам най-доброто от себе си. Никога не се знае какво може да стане.

Андреас Микелсен, който ще е зад волана на третия Фолксваген Поло R WRC, каза от своя страна, че няма търпение отново да кара на асфалт.

– Тази година ще има няколко нови отсечки във Франция и те ще са истинско предизвикателство. Но аз харесвам състезанието и наистина нямам търпение да карам там. Целта ми е да си осигуря третото място в класирането при пилотите. Така в Испания и Уелс ще бъда свободен да управлявам както искам, без да се притеснявам за ситуацията в шампионата – допълни норвежецът.