Начало Рали Ожие спечели рали Монте Карло

Ожие спечели рали Монте Карло

29
0

Себастиен Ожие спечели за трети път в кариерата си рали Монте Карло. В началото той водеше ожесточен двубой със сънародника си Себастиен Льоб, който обаче удари Ситроен-а си в края на втория ден.

От там нататък Ожие заложи на сигурността, като на финала бе с аванс от 58 секунди.

Фолксваген записа троен успех в първия кръг от тазгодишния световен шампионат. Втори финишира Яри-Мати Латвала, а трети е Андреас Микелсен.

– Да спечелиш Монте Карло означава много за всеки пилот, но за мен има особено голямо значение. Това е най-важното рали през сезона. Времето го прави огромно предизвикателство, но удовлетворението, когато се справиш, е огромно. Току-що приключилото състезание бе с най-хубавата атмосфера, която съм изживявал. Моментът на преминаването близо до родното ми място бе наистина вълшебен – коментира Ожие.

Мадс Остберг взе четвърта позиция за Ситроен, докато съотборникът му Крис Мийк бе най-бърз в пауърстейджа. Британецът завърши десети, а Льоб е осми в крайното подреждане. Деветкратният WRC шампион отбеляза, че точките са важни за отбора в началото на шампионата и благодари на целия екип за работата.

Състезателите на Хюндай Тиери Нювил Дани Сордо заеха пето и шесто място.

– Страхотно е, че завърших първото си рали Монте Карло – радваше се белгиецът на финала. – Това е невероятна надпревара, наистина трудна и е истинска чест да имаш възможност да караш по тези фантастични отсечки. След миналогодишното разочарование искахме да сме по-предпазливи, но придобивах увереност с всеки изминал етап. Битката с Дани за пета позиция бе сериозна и трябваше да понатисна в последните отсечки.

Елфин Еванс стана седми, следван от Льоб, Мартин Прокоп, Мийк и т.н. М-Спорт направи много добър старт, но след това пропуски ги върнаха назад в класиране.

– В края на това рали мисля какво можеше да е – призна Еванс. – Потенциал определено имахме, но аз допусна няколко глупави грешки. Една от тях ми струва наистина скъпо.