Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен тръгва от полпозишън

Райконен тръгва от полпозишън

49
0

Кими Райконен тръгва от първа позиция в днешната Гран при на САЩ, след като вчера спечели втората квалификация на пистата Индианаполис. Втори остана Рубенс Барикело (Ферари), а трети изненадващо се оказа Оливие Панис (Тойота). Претендентите за световната титла Хуан Пабло Монтоя и Михаел Шумахер са съответно четвърти и седми.
Според мнозина специалисти това класиране е резултат от различното количество гориво, с което са тръгнали вчера пилотите. Въпреки това представянето на Райконен изненада наблюдателите, тъй като младият финландец направи твърде малко обиколки на суха писта. Първото време до излизането на пилота на Макларън принадлежеше на Панис – 1:11.920 сек. В първият сектор Кими бе по-бърз с 0,030 сек, но постижението му от 22,348 сек бе едва четвърто по сила. Вторият и третият сектор обаче бяха наистина силни, като в крайна сметка времето на Райконен бе 1:11.670 сек.
Това предизвика поредицата от въпроси относно количеството гориво, с което е тръгнал финландецът във втората квалификация.
– Очевидно е, че всички имат конкретна идея как ще карат в състезанието – коментира техническият директор на Ферари Рос Браун. – Ние сме сравнително доволни от автомобила и стратегията си. Понастоящем Кими има най-малко да губи. Това може и да му дава леко психологическо предимство, но няма да означава нищо в надпреварата.