Начало Рали Тиери Нювил води след първия ден на рали Швеция

Тиери Нювил води след първия ден на рали Швеция

29
0

Тиери Нювил води в генералното класиране на рали Швеция след първия ден на надпреварата, която е втори кръг от световния шампионат за 2017 г. Пилотът на Хюндай е с 28,1 сек аванс пред Яри-Мати Латвала (Тойота). От Танак (М-Спорт) е трети в подреждането – на 49,7 сек зад белгиеца.

Петъчната програма включваше общо седем отсечки в Швеция и през границата с Норвегия – сред тях класическата Рьожден, новата Хоф-Финског и 24,88-километровата Свулрь (най-дългата за деня), както Торсби, която се проведе след смрачаване.

Екипажите трябваше да свикнат с трасето, на което има сняг за разлика от миналата година, но не е особено много. Поради това сцеплението се променяше.

Нювил и навигаторът му Никола Гилсул бяха твърдо решени да се реваншират за разочарованието от изпуснатата в Монте Карло победа. Те спечелиха 5 от седемте отсечки и след като удържаха ранния натиск на Латвала, увеличиха преднината си до почти половин минута. До края на надпреварата обаче остават още два етапа и екипажът на Хюндай е предпазлив в очакванията си.

„Като цяло добър ден за нас”, заяви Нювил. „Окуражаващо е да водим в ралито с такава разлика, но няма да се отнасяме, защото знаем колко непредсказуемо може да е ралито. Има още много път!”

„Първата половина на петъка бе добра, макар и не перфектна. В четвъртата отсечка имаше дълбоки коловози и ударих нещо много твърдо с предната част на колата. След това внимавах при управлението, опасявайки се, че може да съм със спукана гума. Бележките ни бяха добри и за следобедните дистанции, когато пазехме шиповете на гумите и поради това издържаха до края. Накрая вратата ми постоянно се отваряше малко, което ме разсейваше, но като цяло автомобилът работеше много добре и съм оптимист за останалата част от уикенда.”