Начало Рали Тойота ще се завърне във WRC през 2017 г.

Тойота ще се завърне във WRC през 2017 г.

28
0

Тойота ще се завърне в световния рали шампионат (WRC) през 2017 г. с автомобил, който е развит изцяло в техническия център на компанията в Кьолн (Германия).

По колата – Ярис WRC – ще се работи през тази и следващата година. Автомобилът бе показан официално на пресконференцията, на която президентът на Тойота Мотор Корпорейшън Акио Тойода обяви новината за завръщането на марката в световните ралита. Брандът спечели четири WRC титли при пилотите и три при конструкторите през 90-те години на миналия век.

Ярис-ът вече е преминал първоначални тренировки на чакъл и асфалт в Европа. Двигателят е 1,6 л, турбо, с мощност от над 300 к.с. Работата по колата ще бъде разширена след потвърждаване на завръщането в световния шампионат. Екипът ще бъде увеличен. Досегашните тестове са провеждани от няколко млади състезатели, като един от тях – французинът Ерик Камили – е избран за първи член на програмата за таланти на Тойота. Той ще продължи развойната програма заедно със Стефан Саразен (който се състезава в сериите за надпревари за издръжливост – WEC) и Себастиан Линдхолм. Тренировките ще включват изпитания на различни настилки в Европа.

– За нас е огромна чест да върнем Тойота в световния рали шампионат, продължавайки и участието си в първенството за състезания за издръжливост – заяви президентът на Тойота Моторспорт Йошиаки Киношита. – Разбира се, едновременното провеждане на две програми е предизвикателство, но вярваме, че притежаваме уменията и решимостта да успеем. Имаме много работа преди реалното си връщане във WRC, но подкрепата на концерна и на президента Акио Тойода е много окуражаваща. Очакваме новото предизвикателство с нетърпение.