Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Виджай Маля: Борихме се с шампиони и завършихме пред Ферари и единия...

Виджай Маля: Борихме се с шампиони и завършихме пред Ферари и единия Ред Бул

42
0

Форс Индия завърши сезон 2014 г. с двойно класиране в топ 10 – Нико Хюлкенберг бе шести, а Серхио Перес – седми, като отборът спечели 28 точки. Съсобственикът и шеф на тима Виджай Маля заяви, че хората му са демонстрирали колко далеч са стигнали тази година.

– Всички в екипа се представиха великолепно – от хората на питуола, създали и насочвали много ефективна стратегия до екипите за питстоповете, които направиха четири чудесни бокса. Пилотите също бяха невероятни – Нико и Серхио не допуснаха никаква грешка. Днес се борихме с шампиони и ги победихме честно и почтено: финиширахме и с двата болида пред Ферари и пред единия Ред Бул. Наказанието на Нико бе строго и със сигурност му коства пето място, което щеше да е напълно заслужено. Този резултат не бе достатъчен, за да си върнем петата позиция при конструкторите, но можем да се гордеем със сезона си. Спечелихме най-високия актив в историята си – 155 точки, а и двете ни коли бяха в топ 10 в десет надпревари. Искам да поздравя всички в отбора и на пистата, и в Силвърстоун за усилията им през годината и да ги окуража, че по-хубавото предстои през 2015 г. – каза още Маля.

Хюлкенберг бе наказан за избутване на съперник от пистата. Той никак не бе доволен от санкцията и няколко пъти попита за какво точно му е наложена тя, но в крайна сметка бе щастлив от резултата:

– След проблемите ми с колата в петък и в квалификацията, мисля, че можем да се гордеем с представянето си в състезанието, което е и добър знак за догодина. Автомобилът бе в най-добрата си форма. Имах чудесен баланс и бях достатъчно уверен, за да мога да натисна. В няколко обиколки след питстоповете управлявах гумите, но иначе карах на пълна газ. Дългата последна серия със суперсофт бе смело решение, оказало се страхотна стратегия.

Перес отбеляза, че спечелените в Абу Даби точки са му помогнали да завърши в топ 10 в крайното класиране, а това е важно постижение за него.

– Смятам, че можех да съм дори по-напред в състезанието, но може би спряхме прекалено късно за последния бокс. Ако бяхме сложили суперсофта малко по-рано, вероятно щяхме да сме по-близо до [Дженсън] Бътън в края на състезанието. Отборът свърши великолепна работа през сезона и трябва да сме щастливи от постигнатото. Знам, че всички нямаме търпение да се завърнем още по-силни през 2015 г. – допълни мексиканският пилот.