Начало Рали Васил Жеков – изненадата в Hyundai Racing Trophy на рали „Средна гора“

Васил Жеков – изненадата в Hyundai Racing Trophy на рали „Средна гора“

157
0

С рали „Средна гора” завърши и марковият шампионат Hyundai Racing Trophy. Победата в надпреварата сред четирите екипажа Хюндай i20 Купе спечели дебютантът в серията Васил Жеков и навигаторката му  Добромира Илиева. Те извоюваха победата в последния етап, като я отмъкнаха под носа на Христо Геров и Марин Костадинов, сред като успяха да стопят изоставането си от вчера.

Васко Жеков наистина вчера бе невероятната изненада. Никой от опитните колегите му в шампионата не предполагаше, че той само за три етапа ще натрупа преднина от минута. Но се получи, докато не излетя от пътя на второто минаване на Панагюрски колони. На същото място на първото минаване излетя и Христо Геров, само че то й влезе между двете мантинели и отърва колата, докато Васко нацели точно ограждението и скъса носач, измести лявото колело назад… Абе, ядове! Механиците поработиха здраво и колата бе готова за старт.

Христо Геров и Марин Костадинов бяха лидери , но още на първия етап Жеков сложи 13,5 сек. на втория Григор Григоров и още 4,8 на третия в етапа Геров. Не настъпи разместване в класирането. Гришата, който си бе осигурил титлата караше със счупен пръст, а 17-годишният Симеон Симеонов с навигатора си Добрин Борисов бяха 4-и. На 8-ия етап най-бърз бе Геров, който даде 5-о време от всички участници, следван от Григоров. При Жеков пък се появи проблем – всички лампи светват, а колата гасне. И това стана на 5-а предавка. Той все пак завърши етапа. На 9-ата скоростна най-бърз бе Гришата. Не, май беше Ицо. Баха най-бързи и двамата – с абсолютно равно време – 9:58,2. Трети след тях бе Жеков, само на 2 десети разлика – 9:58,4. А уж таблото на колата му светело като цветомузика, а двигателят кашлял като стар пушач.  Но идваше сервизната зона и се оказа, че някакво откачено кабелче прави мизериите.

Дойде време за последните два етапа. 10-ия, Стрелъц 2 спечели Жеков, на 5,2 сек. след него бе Гришата, а на 19,4 – Геров. Във временното класиране Васко измести Гришата и стана втори, като бе на 10,2 сек. от Ицо Геров. Всичко трябваше да се реши в последния етап. Жеков го спечели убедително и изпревари с 3,2 сек. Геров, който остана на второ място в Hyundai Racing Trophy. Трети завърши Григор Григоров, а четвърти малки Мони Симеонов.

Със сигурност ментора на четиримата – Петър Гьошев ще има какво да каже на своите подопечни, вероятно ще им „набива дъгите“, както го правеше по време на цялото рали. Те пък четиримата направиха битката в ралито, завъртяха интригата. Ще се започни блестящото каране на дебютанта Васил Жеков, въпреки несполуките, безпогрешната диктовка на навигаторката му Добромира Илиева, която за първи път сяда в състезателен автомобил. Девойката обаче спечели вниманието на такъв ас зад волана като Илия Геров, бащата на Христо, който бе впечатлен от акуратните и точни записка, както и прецизното и диктуване.  Геров и Григоров бяха на подиума и завършиха отлично шампионата. Симеонов пък е силен на писта, но със сигурност ще го видим бърз и на рали догодина. Тогава обаче се очакват не 4, на 10 автомобила в маковия шампионат. И със сигурност ще е супер интересно. Затова е и задоволството на търговския директор на Хюндай България Стефан Митов, че дава път и осигурява развитието на млади пилоти.