Начало Рали Здраво начало на Оф-роуд феста Кърджали 2015

Здраво начало на Оф-роуд феста Кърджали 2015

45
0

Новият сезон в моторните спортове започна в Кърджали с традиционния Оф-роуд фест. На старт застанаха 170участника от България, Гърция,Турция, Румъния, Италия и Португалия.  Домакини са Община Кърджали и местните клубове, а организацията отново е възложена на професионалистите в тази област – Клуб 4х4 Адвенчър от Троян с председател Тодор Христов.

За трета поредна година Община Кърджали под егидата на кмета инж. Хасан Азис е спонсор и съорганизатор  на международната оф-роуд надпревара. В трите дни ще има четири състезания едновременно – джипове, мотоциклети, АТВ и бъги, като всички са първи кръг от националните шампионати на България.  В последният трети ден, около водното огледало в центъра на Кърджали ще се проведат състезания за мотоциклети и АТВ. Затвореното трасе е с дължина близо 2 км и всеки състезател ще направи по 10 обиколки.

Mногобройно е присъствието в категориите мотори – 70 участника, които изминаха 40 км специални етапи и АТВ – 25 участника с 60 км специални етапи.  Рали шампионът Крум Дончев дебютира с мотоциклет и завърши успешно първия етап. В клас MOTO EXPERT първи е Николай Маринов, а МОТО HOBBY Даниел Петров. Най-младият участник при мотористите е Георги Батуров от  Кърджали на 15 години, класирал се на 25 място в своя клас. Най-големия е 58 години от Габрово – Ненчо Стефанов, 11 във временното класиране. Единствената дама при мотористите Денка Йорданова от Габрово не успя да завърши първият етап.

Адреналин, кал и напрегната борба имаше и в категория ATV между първите двама Методи Петков и Христо Панчалиев. Успорвана е борбата и между най-младия и най-възрастния участник при атевистите. Иван Генчев от Търговище е на 16 години и е 11 в класирането, а най-големият –  Симеон Стоянов от  Габрово е 10-и.

В първия ден състезателите от рали рейда трябваше да изминат 180 км, но на 60 километра след старта се наложи да финишират принудително, поради блокиране на трасето и натрупване на състезатели. Въпреки скъсеното, кално, изпълнено с много препятствия трасе,  в днешния ден в клас рали рейд първи завърши Милен Милев с Toyota FJ Cruiser. Изключително оспорвана борба в клас Трофи Експерт, където на първите 5 места се класираха гръцки екипажи, следвани от поругалеца Педро Пинто. При Трофи Адвенчър първи е екипажът Владимир Димитров-Асен Василев с 45 минути преди втория.