Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пред Верстапен в първата тренировка в Унгария, проблеми за Ботас

Хамилтън пред Верстапен в първата тренировка в Унгария, проблеми за Ботас

2750
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка: Спас Генев

Люис Хамилтън с Мерцедес беше най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Унгария, 12-и кръг от шампионата на F1. Пилотът на Мерцедес изпревари с 0.165 сек Макс Верстапен с Ред Бул. Само на една хилядна зад холандеца остана Себастиан Фетел с Ферари.

В същото време другият пилот на Сребърните стрели Валтери Ботас остана последен, без да запише време. Финландецът се оплака от загуба на мощност от двигателя още в самото начало на сесията. Той така и не излезе повече на пистата.

Изненадващо в самото начало на сесията заваля.

Валежът не бе силен и любимецът на публиката Роберт Кубица излезе на трасето. Той първи записа бърза обиколка. Тя бързо бе подобрена от няколко пилоти, като начело излезе Хамилтън, следван от Льоклер и Грожан.

Пиер Гасли се появи на трасето с тръби на Пито за изследване на аеродинамичните потоци на колата. Ботас пък се прибра с бавна скорост в бокса заради проблем с двигателя. Той сви към пита в последния момент и мина от лявата страна на ограничителния конус, за което бе разследван от стюардите на ФИА.

Хамилтън се оплака от проблем със спирачките и баланса. Той бе изместен от първото място от Льоклер, а след това и от пилотите на Хаас. Шампионът обаче бързо си върна първото място с обиколка под 1:19 мин. До неговото постижение се доближиха Верстапен, Фетел и Льоклер. На този етап от сесията всички водещи пилоти караха с гуми софт.

В Алфа Ромео поставиха аеорбоя по колата на Райконен. Финландецът използваше различна конфигурация на задното крило спрямо тази на съотборника си Джовинаци. В челото Хамилтън продължи да подобрява времето си и в последния си опит слезе до 1:17.565 мин., а след това и до 1:17.233. Строл пък се завъртя на завой 5, като канадецът се опази от удар.

Завъртане направи и Верстапен на последния завой, като също се размина без поражения по колата.

Макс бе втори на 0.642 сек от Хамилтън. Малко след това около половин час след началото на сесията над пистата отново заваля. Дъждът този път бе по-силен и всички пилоти се прибраха в боксовете.

След като валежът отслабна част от състезателите излязоха с гумите интермедия за опознавателни обиколки. Хамилтън отново се оплака от проблеми със спирачките. Чак около 30 минути преди края трасето изсъхна и пилотите отново започнаха да правят бързи обиколки. С нов комплект софт Фетел се доближи на 0.166 сек от Хамилтън. Перес и Джовинаци нямаха добро сцепление и излязоха от трасето.

Верстапен с нов комплект меки гуми записа 3-и резултат, на 0.238 сек от Люис. След него бе Гасли с другия болид на „биковете“, който бе на близо половин секунда от водача. Следваха Магнусен и Льоклер, като последният бе на цяла 1 секунда от Хамилтън. В края Верстапен подобри още времето си и изпревари Фетел само с 0.001 сек за второто място. След което холандецът отново се завъртя, без да се удари в стената.