Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън първи във втората тренировка за Гран при на Испания

Хамилтън първи във втората тренировка за Гран при на Испания

2038
0
Гран при на Испания
снимка: Пирели

Люис Хамилтън завърши първи във втората тренировка в Испания с 1:16.883. Валтери Ботас бе на почти 3 десети зад него, а трети отново бе Макс Верстапен. Даниел Рикиардо (Рено) бе четвърти, а топ 5 затвори Ромен Грожан (Хаас).

Температурата на въздуха по време на тренировката бе 30-31 градуса, а тази на пистата – 48-50.

Пръв на пистата излезе Ландо Норис около 5 минути след началото на сесията. Веднага след него същото направи и Джовинаци. И двамата бяха с гуми медиум. Те записаха съответно 1:19.260 и 1:19.675.

15 минути след началото, Шарл Льоклер направи най-бърза обиколка с медиум. Малко по-късно тя бе подобрена с повече от секунда от Люис Хамилтън, който използва същия комплект гуми. Той направи обиколката за 1:17.970.

Валтери Ботас записа 1:18.590 с най-твърдите гуми, след което съобщи по радиото, че няма достатъчно сцепление с тях.  Други пилоти също се оплакаха от нивото на сцепление с този комплект.

Валтери бе и първият пилот, който сложи гуми софт. Той бе предупреден по радиото, че температурата на пистата е с 10 градуса по-висока от сутринта.

Обиколката му с този комплект бе 1:17.170, след което бе помолен да направи 2 бавни обиколки вместо една.

Голяма част от останалите пилоти поставиха същите гуми за следващата серия от бързи обиколки. Люис стана първият с време под 1:17, записвайки обиколка за 1:16.883. Ромен Грожан се нареди трети с 1:18.133, след като завърши сутрешната сесия на 6-о място. Пилотът на Хаас все още няма спечелени точки през настоящия сезон.

45 минути след началото, Макс Верстапен направи обиколка за 1:17.704, с което се изкачи до трето място. Той бе на 8 десети зад лидерът по това време, Хамилтън, и на 1 пред бившия си съотборник, Даниел Рикиардо.

Алекс Албон пък бе с 8 десети зад Макс и се нареди 13-и. Той направи грешка във втория сектор, която му коства няколко десети.

Кими Райокнен се оплака от проблеми със спирачките и помоли те да бъдат проверени. Финландецът към момента бе 17-и на 7 стотни пред съотборника си.

Около 30 минути преди края, Валтери сложи най-твърдите гуми, с които той направи по-дълга серия от обиколки.

Към момента, той бе направил най-много от обиколки от всички пилоти на пистата по време на втората сесия – 26.

Карлос Сайнц бе предупреден за предна лява гума след 14 обиколки с този комплект. Испанецът бе единия от тримата пилоти, които спукаха гума в последните обиколки на първото състезание във Великобритания. Той ще използва ново шаси по време през този състезателен уикенд заради проблеми в охлаждането.

Ръсел, който по това време караше с гуми хард каза, че се чувства все едно кара на лед. Това изказване по радиото дойде след 18 обиколки на този комплект.

Около 10 минути преди края Валтери Ботас, който също бе с хард, излезе от пистата.

Ромен Грожан пък загуби мощност в двигателя си и се прибра в бокса. Пилотът на Хаас към момента се намираше на 5-о място.

Пилотите на Мерцедес запазиха позициите си до края и завършиха 1-2 и във втората сесия днес. Обиколката на Хамилтън бе с 8 десети по-бърза от тази на Макс Верстапен, който завърши 3-ти.