Начало Moto News В Плевен стартират пистари и супермото асове

В Плевен стартират пистари и супермото асове

153
0

В началото на юни, почитателите на мотоциклетния спорт и високите скорости ще имат възможността да стартират асфалтовия сезон на родна земя, на летищен комплекс Долна Митрополия край Плевен. Първият старт там бе предвиден за 11 май с кръг от световния шампионат по Супермото, но безхаберието на правителството и на министерството на спорта доведоха до отмяна на състезанието. И все още няма развитие в положителна насока за домакинството на това престижно състезание.

Все пак състезание в Долна Митрополия ще има. Това стана ясно на пресконференция с организационния комитет днес. Преди това обаче най-добрият наш пилот на супермото Авгел Караньотов почерпи по случай 20-ия си рожден ден. Той получи специален плакет от федерацията. Освен това, точно днес Ачи празнува 16 години от както се състезава с мотоциклет. Заедно с него бяха още трима от главните действащи лица, които ще видим на трасето в Долна Митрополия – Хакан Халми, Ивелин Манев и Мартин Чой. Те ще трябва да впечатлят зрителите с майсторското си каране в двата шампионата – Европейския на Супермото и Източно-европейския на писта. Очаква се да стартират над 100 пилоти от 8 страни.

За Европейския шампионат по Супермото това ще бъде втория старт за годината и сезона. Първият бе преди две седмици в Арат, Румъния и нашите състезатели заграбиха доста отличия.  Сред тях са в клас SM85 европейският шампион за 2013 г. Хакан Халми (КТМ), в SM3 втори стана Ивелин Манев със Suzuki, а шампионът от 2013 г. Борислав Стоименов (КТМ), трябваше да се задоволи с 3-ото място на подиума.
За почитателите на голямата кубатура на клас S OPEN (450 cc), Ангел Караньотов с новата си машина ТМ, Александър Георгиев с КТМ и Янко Ташев с Honda ще покажат майсторството си на българска земя.

Тази неделя стартира и пистовия шампионат на страната, заедно с първия кръг на източно европейския. В клас Supersport 600 сс, Бойко Божинов с Yamaha отново застава на старта със сръбския ас Ненад Стоянович (Yamaha) и румънския шампион Йонел Паскота (Yamaha). Клас Superstock 1000 cc и този сезон ще бъде бойното поле на Мартин Чой с BMW, който вече има четири старта за шампионата Алпе Адриа. В отсъствието на Калин Кулев, за подиума в Плевен се е събрала сериозна редица от претенденти като Димитър Митов (Suzuki), Красен Кънчев (BMW), Ивайло Леков (BMW), Юнус Ерчелик (BMW) и др.

Официалните тренировки на състезанието са в събота, а стартовете, както обикновено в неделя от 10:50 ч.