Начало Рали Битката за Хелзинки ще изправи легендарни финландски пилоти срещу днешни рали звезди

Битката за Хелзинки ще изправи легендарни финландски пилоти срещу днешни рали звезди

109
0
Маркус Грьонхолм

Тазгодишното рали Финландия ще отбележи 20-ата годишнина на спонсорското участие на Несте Ойл. За случая ще бъде организирано специално събитие, което ще се проведе малко преди надпреварата и ще изправи някои от най-големите финландски пилоти срещу днешните звезди в спорта.

Битката за Хелзинки, както е наречено състезанието, ще се състои на 26 юли (самото рали започва няколко дни по-късно, на 31 юли). Отборът на легендите ще бъде предвождан от Марку Ален. В него са включени още Маркус Грьонхолм и Томи Макинен. Тримата имат общо 20 победи в ралитата 1000 езера и Финландия. Срещу тях ще се изправят Яри-Мати Латвала, световният шампион от 2013 г. Себастиен Ожие, Мадс Остберг и Тиери Нювил.

Трасето ще е по улиците на Хелзинки, които ще са затворени за ден заради провеждането на състезанието.

Желанието ни е да отбележим 20-ата годишнина от спонсорството на Несте Ойл, като споделим вълнението и тръпката от спорта в сърцето на най-големия ни град – коментира маркетинг шефът на Несте Ойл Сирпа Туоми. – Целта ни е да организираме събитие, на което цялото семейство да си изкара добре. Фантастично е, че надпреварата бе приета толкова добре както от водещите рали отбори, така и от легендарните ни пилоти, съгласили се да участват в нея. Местните власти също се развълнуваха неимоверно и това също е невероятно. Те ни предложиха уникалната локация на състезанието.

Организаторите на WRC старта от АКК Спортс също участват в подготовката. Главният им изпълнителен директор Тина Лехмонен сподели, че уникалното събитие е страхотен начин да се открие рали седмицата, чийто пик е самото рали в Юваскила.

Това състезание ще изправи едни срещу други топпилоти в една интересна и компактна среда – пред хора, които може би не стигат до това да гледат самото рали Финландия – допълни Лехмонен.