Начало Рали Екипажите на Фолксваген с внимателни очаквания за Мексико

Екипажите на Фолксваген с внимателни очаквания за Мексико

28
0
Яри-Мати Латвала

С внимателни очаквания подхождат екипажите на Фолксваген към предстоящото рали Мексико, трети кръг от световния шампионат за 2014 г. въпреки доминантното им представяне в надпреварата в Швеция.

Фокусът в първите две ралита за годината бе повече върху способностите на пилотите. В Мексико колите ще са поставени на по-сериозен тест – коментира спортният директор на Фолксваген Йост Капито. – Напасването на системите така, че да се справят с екстремното изкачване, е трудна работа за инженерите, които трябва да открият точния баланс между издръжливост и минимална загуба на представяне. Екипажите ни също имат херкулесова задача пред себе си. Позициите им в генералното класиране означават, че ще са първи на трасето. Това е огромен недостатък, но твърдо вярвам, че Яри-Мати Латвала, Себастиен Ожие и Андреас Микелсен ще сътворят някое чудо тук-там и се надявам да изненадат всички.

Латвала за първи път в кариерата си излезе начело в генералното подреждане след победата си в Швеция. Той сам заяви, че това му донесе допълнителна увереност зад волана на Поло R WRC.

Използвахме тестовете в Испания да се подготвим внимателно за идващата надпревара и трудните условия в нея – продължи финландецът. – Липсата на квалификация означава, че като лидер в шампионата ще излизам пръв на пътя в Мексико. Без съмнение това не е предимство, но правилата са си правила и със сигурност тежестта на факта, че пристигам за третия кръг от сезона като пръв в общото подреждане, има по-голяма тежест. Ще сторя всичко по силите си в конкретните обстоятелства. Ако нещата се подредят, може дори да е възможно да спечеля. Не това обаче е основната ми цел. Трябва да финишираме поне в точките, а място на подиума би било страхотно.

Световният шампион Ожие допусна една от редките си грешки в Швеция и сега е твърдо решен да даде всичко от себе си, за да повтори миналогодишния си успех от Мексико. Той ще е втора кола по трасето и сподели, че това определено е по-добре, отколкото ситуацията на Латвала:

Момчетата зад нас обаче ще имат още по-добри условия. Затова ще трябва да се справим максимално добре още първия ден, за да не се простим с надеждите си за победа твърде рано. Една от силните ни страни е двигателят на Поло-то. Миналата година имахме по-малко проблеми в Мексико в сравнение със съперниците ни.

Микелсен пък за пореден път определи представянето си в Швеция, където взе първи WRC подиум, като фантастично. След като веднъж се е качил на почетната стълбичка, всеки пилот иска да повтори изживяването, но не бива да губи усещането си за реалност, допълни той.

Мексико е напълно нова територия за нас. Няма да ни е лесно, тъй като никога не съм се състезавал в това рали. Миналия сезон участвах в тренировката, като поне придобих известни впечатления. Целта ми е класиране в топ 5. Физически и психически съм напълно подготвен. След Швеция се прибрах у дома, изкарах известно време със семейството и приятелите си. Прескочих и до Ню Йорк, за да си почина, така че сега съм готов за нова битка – каза още норвежецът.