Начало Избрани F1 прекрати договора на Гран при на Русия

F1 прекрати договора на Гран при на Русия

1355
0
Гран при на Русия
Гран при на Русия, снимка Пирели

F1 повече няма да се състезава в Русия. Това стана ясно, след като Formula One Management (FOM) прекрати договора си с организаторите на състезанието в страната.

Гран при на Русия се провеждаше от сезон 2014. Локацията на пистата бe Сочи Аутодром, разположен около съоръженията, построени за Зимните олимпийски игри през 2014 г. Миналата година F1 обяви, че Гран при на Русия ще се премести от Сочи на новата писта Игора Драйв край Санкт Петербург от сезон 2023. Във връзка с това  организаторите на надпреварата подписаха многогодишен договор с Либърти Медия.
Въпреки това днес бе потвърдено прекратяването на договора на промоутъра на състезанието Rosgonki.

Решението идва след като тази седмица бяха проведени допълнителни дискусии относно бъдещето на Гран при на Русия. Преди няколко дни FOM обяви, че тазгодишното състезание в Сочи няма да се проведе. В свое изявление Формула 1 потвърди, че е прекратила договора си с организатора на Гран при на Русия, което означава, че надпреварата няма да се връща в календара на F1 в бъдеще.

Това е последното от поредицата действия, предприети след руската военна инвазия в Украйна миналата седмица. Тя беше осъдена на международно ниво. Във връзка с това Съединените щати, Обединеното кралство и Европейският съюз наложиха тежки санкции на Руската федерация. Междувременно правителствата на редица държави забраниха на гражданите и компаниите в техните страни да правят бизнес с предприятия, собственост на Русия.

По-рано тази седмица ФИА наложи ограничения върху международните събития в областта на моторните спортове, провеждани в Русия. Oсвен това заяви, че състезателите от страната ще могат да участват само като неутрални. Вчера управляващият орган на моторните спортове във Великобритания, Motorsport UK, предприе още една стъпка, като забрани на руските и беларуски пилоти да участват в състезания в Обединеното кралство.

Все още не се знае бъдещето на Никита Мазепин. Руснакът кара за тима на Хаас, но при евентуално оттегляне на Уралкали той ще загуби своето място в американския тим.