Начало Други Индикар: Уил Пауър спечели надпреварата в Детройт

Индикар: Уил Пауър спечели надпреварата в Детройт

441
0
Уил Пауър, Пенске
Уил Пауър, снимка Индикар

Уил Пауър спечели надпреварата в Детройт. Пилотът на Пенске стартира 16-ти, но заложи на алтернативна стратегия, която му позволи да запише стотната победа за Шевролет в съвременната 2.2-литрова ера на Индикар. Австралиецът успя да задържи зад себе си Александър Роси (Андрети Аутоспорт). Трети финишира Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг).

Стартът на Гран при на Детройт бе много странен. Единствено първите осем автомобила бяха подредени в правилния ред. Победителят в квалификацията Джоузеф Нюгардън поведе, следван от Симон Пажно и Хелио Кастроневес. Пилотите на Meyer Shank Racing изпревариха Такума Сато.

Зад тях се движеха Пато О’Уорд и Колтън Херта. Александър Роси спечели три позиции, задминавайки Скот Маклоклън, Скот Диксън и Маркус Ериксон.

Първият инцидент в Детройт бе на Греъм Рейхал. Пилотът на Rahal Letterman Lanigan Racing имаше поражения върху дясната част на своя болид след контакт със стената.

Хелио Кастроневес също приключи участието си в надпреварата след като получи технически проблем.

Освен тях отпаднаха Скот Маклоклън и Татяна Калдерон. В челото Уил Пауър успя да оглави класирането благодарение на ранното си спиране в бокса. Втори беше Диксън, следван от Алекс Палу, Александър Роси и Кайл Къркууд. Нюгардън беше на шеста позиция и се защитаваше от атаките на Сато.

Къркууд също имаше контакт с предпазните ограждения и отпадна. Новобранецът ще кара за екипа на Андрети Аутоспорт през сезон 2023, заменяйки Александър Роси, който ще премине в тима на Arrow McLaren SP.

До края на надпреварата в Детройт Роси бе с много по-свежи гуми и се опитваше да съкрати разликата с лидера Пауър. Състезателят на Андрети Аутоспорт караше на лимита и успя да се доближи на една секунда от австралиеца. Това не бе достатъчно, тъй като надпреварата приключи. Така Уик Пауър спечели първа победа за сезон 2022 в Индикар. По този начин екипът на Пенске записа четвърти успех от началото на кампанията. Втори остана Александър Роси, следван от ветерана Скот Диксън.

Четвърти финишира съотборникът на Пауър Джоузеф Нюгардън. Петото място бе за Пато О’Уорд (Arrow McLaren SP), следван от състезателите на Чип Ганаси Рейсинг Алекс Палу и Маркус Ериксон. Топ 10 допълниха Колтън Херта (Андрети Аутоспорт), Симон Пажно (Meyer Shank Racing) и Феликс Розенквист (Arrow McLaren SP).

Това бе последното състезание на пистата в Бел Айл. От следващата година надпреварата ще се премести на нова улична писта в Детройт.