Начало Избрани Ръсел се радва, че е рискувал да кара със сликове в квалификацията

Ръсел се радва, че е рискувал да кара със сликове в квалификацията

2305
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел, снимка Венелин Николов

Ръсел се радва, че е поел риск да кара със сликове в квалификацията на пистата Жил Вилньов. Късното преминаване на пилота на Мерцедес към меките гуми в съботната квалификация на мокро в Монреал така и не се оправда. 

Коварната следобедна сесия, определяща стартовата решетка, започна при ужасяващи условия. Петнайсетте пилоти, които бяха оцелели в първия сегмент на квалификацията, постепенно смениха своите мокри гуми с интермедии, докато пистата бавно изсъхваше.

Въпреки това в началото на третото тримесечие условията останаха трудни. Но в края на сесията няколко пилоти попитаха отборите си за евентуално преминаване към сликове. Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо в крайна сметка отказаха рискованата смяна на гуми, но Ръсел реши да предприеме такъв риск.

Бях изненадан да видя колко бързи се промени пистата в Монако.“ каза Ръсел. „В други случаи се учудвах колко е бързо се трансформира дадено трасе.. Достатъчна е само половин суха линия и всичко се променя.“

Мисля, че половината от пистата беше напълно суха. На първата четвърт от пистата имаше малка суха линия, а на последната четвърт, която беше завой 1 и 2, тя просто си отиваше.

Нужен е само един завой. Но в крайна сметка ние сме тук, за да се борим за повече.“

Докато загряваше за предизвикателството, Ръсел излезе извън пистата в завой 2. Състезателят на Мерцедес леко удари десния ъгъл на задното си крило в бариерата.

Разбрах, че ще е много сложно, но си мислех, че с една загряваща обиколка може да имам някакъв шанс“, каза британецът, който в крайна сметка се класира на осмо място.

Това беше смел опит на от страна на Мерцедес. Германският отбор се опита да спечели предимство пред съперниците си в последния момент.

Макар че приключението му не се оказа такова, каквото се надяваше, Ръсел все пак беше щастлив, че е излязъл на трасето, точно както в Сочи миналата година. Тогава условията бяха много подобни на тези в Монреал.

Радвам се, че го направих, защото това можеше да се отплати. Искам да се боря за полпозишън. Не съм тук, за да се задоволявам с трета и четвърта позиция“, заяви Ръсел.

Имахме добър автомобил. Видях, че се появява суха линия. Необходим е само един завой, за да се провалиш. При мен това се случи в участъка между първи и втори завой.“

Това се случи миналата година в Сочи, когато бях един от тримата пилоти, които преминаха от интермедии на сликове. В крайна сметка се класирах на трето място с болид на Уилямс. Така че рискът е голям, но може да се спечели наистина много време. Това не се оправда вчера, но днес нещата може да са по-различни“, завърши Джордж Ръсел.

Съотборникът на Ръсел Люис Хамилтън бе много щастлив след снощната квалификация. Пилотът на Мерцедес даде четвърто време на мократа писта Жил Вилньов, въпреки всички проблеми в петъчния ден.

„Честно казано се чувствам страхотно. Толкова съм щастливЧестно казано, четвъртото място никога не се е чувствало толкова добре. Може с изключение на първата ми състезателна година. Тогава получих първото си P4 в квалификацията и се чувствах страхотно. Мисля, че това е нещо подобно, но най-вече защото годината беше наистина трудна. През нощта свършихме много работа по автомобила, а вчера минахме в две различни посоки, за да се опитаме да получим информация. Все още имаме малко по-различни настройки за състезанието, но сме в чудесна позиция. Надявам се да задържа това място до края на надпреварата.“