Начало Избрани Зак Браун: Никога не бихме избрали даден пилот заради комерсиални причини

Зак Браун: Никога не бихме избрали даден пилот заради комерсиални причини

550
0
Зак Браун
Зак Браун; снимка: Макларън

Зак Браун заяви, че националността на пилотите е от голямо значение за Макларън. Американецът призна, че отборът никога няма да избере пилот заради „комерсиални причини.“

Британският екип посочи няколко състезатели като потенциални кандидати за място в F1 в бъдеще.

Договорът на Ландо Норис е до сезон 2025, докато този на Рикиардо изтича в края на следващата година. Засега няма изблици австралиецът да продължи престоя си в Макларън след края на 2023 г.

Един от потенциалните заместници на Рикиардо е Пато О’Уорд. Мексиканецът е част от екипа на Макларън в Индикар (Arrow McLaren SP). Също така участва в теста за млади пилоти след края на сезон 2021 в Абу Даби.

Неговият съперник Колтън Херта също е свързан с Макларън. Американецът е тест пилот на британския тим и също се състезава в Индикар за тима на Андрети Аутоспорт. Освен това той може да използва добрите взаимоотношения между Зак Браун и Майкъл Андрети.

И двамата пилоти може да заемат място в дадена свободна тренировка по-късно този сезон с Макларън като част от задължителното изискване на отборите от F1 да пускат млад пилот в избрани сесии.

Досега през сезон 2022 в Индикар двамата имат по една победа зад гърба си. О’Уорд спечели в Алабама, докато Херта грабна успеха в дъждовната надпревара на Индианаполис.

Състезателят от Формула 2 Джехан Дарувала тества миналогодишния автомобил на Макларън на пистите Силвърстоун и Алгарве. Все пак има малка вероятност индиецът да бъде привлечен в Уокинг, тъй като е част от семейството на Ред Бул.

Миналата седмица Макларън неочаквано привлече действащия шампион в Индикар Алекс Палу. Испанецът кара за Чип Ганаси Рейсинг, които обявиха, че удължават неговия договор с една година. Все още не се знае какво ще е бъдещето на младия състезател, тъй като има вероятност двата екипа да стигнат до съд.

Браун даде да се разбере, че нито един от тестовете не е бил или не е просто стимул или нещо този род, а за сериозно изпитание, организирано с цел оценяване на млади таланти.

Много сериозно се отнасяме към всеки, който качваме в нашия автомобил от F1. Страхотен е фактът, че тествахме с американец. От друга страна, ние се ръководим от представянето, заяви шефът на McLaren пред подкаста F1 Nation. Той визираше двудневното състезание на Херта в Портимао миналата седмица.

Националността е в списъка. Никога не бихме избрали даден пилот заради комерсиални причини.“

Браун изложи приоритетите на отбора, когато се започва процес на подбор на обещаващ млад пилот.

Първото препятствие, през което трябва да минем, е следното-смятаме ли, че този пилот е способен да стане световен шампион и спечели Гран при? И ако отговорът еда„“, продължаваме да работим“, обясни изпълнителният директор на Макларън.

„Има вероятност състезателите да са британци, защото сме британски отбор, или пък американци, защото това е важен пазар. В друг случай може да са от Азия, защото това е важен пазар и е нещо като търговски бонус.“

Но преди всичко сме тук, за да печелим състезания. Точно това искат нашите партньори спонсори. И да, той [Херта] е много впечатляващ в Индикар.“

Неотдавна той беше съотборник на Ландо [Норис] в Европа, така че има опит в европейските състезания. Мисълта ни е да му дадем шанс и да видим какво може да направи.“

В Макларън определено бяха впечатлени от начина, по който Херта се справи с теста в Портимао, както и от предизвикателствата, с които той се сблъска. Все пак няма гаранции, че след тази тренировка ще последва сесия FP1 в края на сезон 2021.