Начало Избрани Доменикали застана зад промените в календара на F1

Доменикали застана зад промените в календара на F1

966
0
Стефано Доменикали
Стефано Доменикали; снимка: Пирели

Стефано Доменикали застана зад промените в календара на F1. През последните години графикът на спорта претърпя редица промени. Бяха добавени нови дестинации като Лас Вегас, Маями, Джеда и Лосаил. Същевременно няколко исторически състезания като Франция, Монако и Белгия най-вероятно ще бъдат извадени в края на 2022 г.

Спортът също така е подложен на строг контрол заради посещенията в страни като Саудитска Арабия и Катар. Там правата на човека са поставени под голям въпрос.

Разширяването на F1 започна още в края на 2016 г. Тогава компанията Либърти Медия закупи търговските права на Formula One Group от Бърни Екълстоун.

Очаква се календарът за следващата година да включва 24 старта. По план F1 трябва да се върне в Катар, Лас Вегас и Китай. За сметка на това ще бъдат извадени няколко старта в Европа, като най-застрашени са тези на пистите Пол Рикар и Монте Карло.

В отговор на всички критики към промените в календара, Доменикали отрече, че тези промени причиняват вреда на световния шампионат.

Не продавам душата на Формула 1″, каза Доменикали пред германското издание Bild.

Това е нормалната промяна. Просто спортът трябва да се отваря повече към света.“

Италианецът призна, че парите са важен аспект при вземането на решения. От друга страна той посочи, че финансовото състояние не е единствения фактор, който се взима предвид.

Парите са важни навсякъде. За също са от голямо значение. Но ние не гледаме само на това, а на целия пакет, който трябва да е правилен. Ако гледахме само банковата сметка, състезателният календар определено щеше да изглежда коренно различно“, добави Доменикали.

През последните години бяха добавени няколко напълно нови локации в спорта. Сред тях са веригите в Джеда, Лосаил и Маями.

Най-видимо е отсъствието на Германия. Европейската страна последно прие кръг от F1 през 2020 г. Тогава пистата Нюрбургринг направи еднократно завръщане заради огромния брой отменени състезания.

Доменикали допълни, че Гран при на Германия едва ли ще фигурира в календара за 2023 г.

Ако не се обадя, не виждам и не чувам почти нищо за това събитие.“

От друга страна главният изпълнителен директор на Формула 1 не изключва възможността керванът на световния шампионат отново да посети Нюрбургринг или Хокенхайм в бъдеще.

Бих искал да се върнем в Германия, завърши Стефано Доменикали.

Следващата седмица Формула 1 ще приключи лятната си почивка. Керванът на шампионата ще отиде в Белгия. Има вероятност това да бъде последно посещение на пистата Спа-Франкоршамп, тъй като споразумението на трасето изтича тази година.