Начало Избрани Уебър: Тестът в Абу Даби бе от ключово значение за Пиастри

Уебър: Тестът в Абу Даби бе от ключово значение за Пиастри

879
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Пирели

Тестът с Макларън Абу Даби е бил от ключово значение за Оскар Пиастри. Това смята неговият мениджър Марк Уебър. Според него най-важното за младия австралиец е да натрупа колкото се може повече километри преди участието си в първия кръг за сезон 2023 в Бахрейн.

Пиастри взе участие в следсезонните тестове на пистата Яс Марина. Бившият шампион в F2 направи голям брой обиколки с миналогодишния болид на Макларън MCL36. Заедно с него бе и бъдещият му съотборник Ландо Норис. По този начин британският отбор ще разполага с най-младия пилотски състав на стартовата решетка във Формула 1.

Пиастри бе част от академията за млади пилоти на Алпин. Според предварителните планове той трябваше да направи редица частни тестове както и да бъде зад волана на болида A522 в две петъчни тренировки.

Новината за преминаването на Фернандо Алонсо в Астън Мартин сериозно „разклати“ пазара на пилоти. В Алпин реагираха само ден по-късно и обявиха Пиастри за негов заместник. Няколко часа след съобщението на Алпин австралиецът заяви, че няма договор с френския тим за 2023 г. В крайна сметка Пиастри подписа с Макларън. Там той замени сънародника си Даниел Рикиардо.

Пиастри влезе в конфликт с Алпин след като обяви решението си да премине в Макларън. Екипът от Енстън реши да изолира австралиеца и не му позволи да кара болида за 2022 г. По този начин той прекара няколко месеца, в които не бе зад волана на никакъв автомобил. Младият състезател дори бе определен като „егоист“ от шефа на Алпин Отмар Шафнауер.  В крайна сметка френският екип се съгласи да го освободи предсрочно.

Пиастри започна подготовката си за сезон 2023 в F1. Австралиецът участва в частен тест на пистата Пол Рикар. После той кара в следсезонните изпитания в Абу Даби, както и в частен тест в Барселона. Накрая той посети технологичния център на Макларън в Уокинг.

Според Уебър, тестът в Абу Даби е бил от ключово значение за Пиастри, като се има предвид случилото се с него през последните месеци.

„Тестът в Абу Даби бе от ключово значение за Пиастри“, сподели Уебър в подкаста KTM Summer Grill.

„Очевидно работната среда е важна, особено за човек като Оскар, който е толкова безумно детайлен. Той е и толкова методичен в подхода си. Всички в Макларън са видели това при първото му посещение в Уокинг. Това е страхотно. Но във фабриката можеш да направиш толкова, колкото и като резервен пилот или нещо подобно. Но от друга страна трябва да караш някакъв автомобил, за да поддържаш добра форма“, добави бившият пилот от F1.

Уебър приветства теста в Абу Даби. Австралиецът го определи като най-добрия възможен сценарий за младия си сънародник.

„В крайна сметка той се наслади на тези тестове. Това беше добър сценарий, направо брилянтен сценарий за нас. Радвам се, че успяхме да го направим“, продължи Уебър. „[Това] дава на тях и на Оскар някои неща, върху които да мислят през зимата в подготовката за сезон 2023. Не трябва да забравяме, че пробегът на Пиастри с новото поколение автомобили в F1 е доста малък.“

Уебър не пропусна да отбележи, че броят на тестовете, на които се радват младите пилоти днес, е изключително малък. Австралиецът сравни това с почти неограниченото време, с което разполагаха по-старите поколения в спора, в които попада и самия той.

„Вече съм стар човек. Помня, че по наше време правехме много повече тестове в сравнение със сега. Тогава прекарвахме десетки часове зад волана на даден болид, докато сега почти цялата работа се върши в симулатора“, призна Уебър.

„До юни 2022 г. Оскар беше изкарал общо осем дни в колата,. След това имаше четиримесечна пауза. Това не е като случващото се в тениса или голфа. Затова смятам, че в днешно време е доста трудно за тези младежи да натрупат възможно повече опит преди да започне сезона“, завърши Марк Уебър.

Преди няколко дни австралиецът отдаде почит на Пеле. Легендарният бразилски футболист почина на 82-годишна възраст в края на миналата година след тежко боледуване.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Mark Webber (@aussiegrit)