Начало Избрани Шафнауер определи Пиастри като „егоист“

Шафнауер определи Пиастри като „егоист“

1332
0
Отмар Шафнауер
Отмар Шафнауер; снимка: Венелин Николов

Отмар Шафнауер отново коментира случилото се с Оскар Пиастри. Шефът на Алпин определи австралиеца като „егоист“ и смята, че един ден той ще плати висока цена за егоистичното си отношение към френския отбор.

Пиастри бе част от академията на Алпин. 21-годишният състезател се представи много впечатляващо след като спечели титлата в F3 през 2020-та, след което стана шампион в F2 година по-късно. Този сезон австралиецът бе резервен пилот на Алпин.

Изглежда Шафнауер все още не се е съвзел напълно от удара, който понесе по време на лятната пауза през август. Тогава Алпин загуби както Фернандо Алонсо, така и Пиастри. Австралиецът реши да обърне гръб на френския отбор, който бе инвестирал огромна сума пари в неговата кариера до този момент и да подпише с Макларън.

В Алпин останаха с впечатлението, че могат да задържат Пиастри за още една година. За тяхно съжаление, комисията за признаване на договорите на ФИА даде зелена светлина за преминаването на младия австралиец в Макларън. Така бившият шампион в F3 и F2 успя да се изплъзне от ръцете на Алпин. Действията му ядосаха както главния изпълнителен директор Лоран Роси, така и шефът на базирания в Енстън отбор Отмар Шафнауер.

Румънско-американският специалист е бил доста обиден от липсата на лоялност от страна на Пиастри. Наскоро той отново коментира случилото се с пилота на Макларън. Шефът на Алпин не пропусна да спомене егоистичното поведение на Пиастри.

„Според мен оцеляват само видовете, които си сътрудничат“, сподели Шафнауер. „Тези, които са егоисти, рано или късно загиват. Виждали сме такива случаи в миналото“, продължи шефът на Алпин. „Мисля, че това важи и в F1, но нека да видим какво ще донесе бъдещето.“

„Имахме задължение за Оскар. То бе свързано с това или да го качим в нашата кола догодина, или да му намерим място под наем някъде другаде, или в крайна сметка той да стане свободен агент.“

Шафнауер разкри, че ако Алонсо е останал за още една година в Алпин заедно с Окон, то Пиастри е щял да бъде пратен под наем в Уилямс.

„Първоначалният план беше той да заеме едното място в Уилямс. Ако това се беше случило, той може би щеше участва в някоя FP1 с техния автомобил“, каза шефът на Алпин.

Разбира се, единствено времето ще покаже дали Пиастри е направил правилния избор да премине в Макларън. Отборът от Уокинг завърши зад преките си съперници от Енстън в генералното класиране при конструкторите.

Малко след края на сагата с Пиастри, Роси предложи закриване на академията на френския производител. Няколко месеца по-късно обаче Шафнауер каза, че в Алпин са обмисляли да се откажат от академията си за млади пилоти. В крайна сметка екипът остава ангажиран с насърчаването на млади таланти.

„По това време разглеждахме всичко. Лоран каза, че трябва да преосмислим нещата. Според него, ако похарчим тези пари и доведем пилотите до определено място, а те искат да отидат другаде, трябва ли наистина да го правим?“

„Това беше нещо, което разгледахме доста сериозно. В крайна сметка решихме, че  продължаваме да сме ангажирани с програмата за млади пилоти, както и с академията“, завърши Отмар Шафнауер.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BWT Alpine F1 Team (@alpinef1team)