Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо пръв в повлияната от дъжд втора сесия в Мелбърн

Алонсо пръв в повлияната от дъжд втора сесия в Мелбърн

2647
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо (Астън Мартин) даде първо време във втората сесия през уикенда за Гран при на Австралия. Втори и трети се наредиха Шарл Льоклер (Ферари) и Макс Верстапен (Ред Бул). Всички постижения бяха дадени в началото на тренировката. Само първите 15-ина минути бяха на суха писта. След това над Албърт парк заваля и дъждът се засили доста.

Час преди началото на вторите 60 минути за подготовка над пистата Албърт парк прикапа дъжд. Квалификацията от Формула 3 и надпреварата на Суперкарс бяха на сухо трасе. Над трасето бе облачно, шансът за дъжд през втората F1 петъчна сесия бе 60%. Температурата на въздуха бе 16 градуса, на пистата – 27 градуса

Всички отново излязоха на трасето веднага след светването на зеления семафор. Целта бе да се свърши колкото може повече работа предвид променливото време. Изборът бе между гуми хард и медиум. Серхио Перес сложи софт, а Джордж Ръсел се обади по радиото, че има капки дъжд в трети завой.

В Уилямс работеха по колата на Логан Сарджънт. От екипа казаха, че има „електрически проблем“. Американският пилот спря на пистата в края на първата сесия.

Макс Верстапен пак излетя от пистата и мина през бордюрите и тревата. След първите 10 минути работа начело в сесията бе Фернандо Алонсо (1:18.887 мин със софт). Втори бе Карлос Сайнц – на 0,808 сек (медиум). Верстапен бе с трето време, следван от Естебан Окон (Алпин), Шарл Льоклер с второто Ферари, Перес.

Мексиканският пилот на Ред Бул правеше много бърза обиколка с два рекордни сектора. След това връхлетя върху бавен болид на Алфа Ромео и се отказа от тура. След това Верстапен попадна на Сайнц. На пистата имаше много голям трафик. От Мерцедес пък работеха с твърди гуми.

„Трафикът е ужасяващ“, обади се Перес по радиото.

„Вече вали доста“, каза пък Ръсел на тима си, докато по трибуните зрители вече вадеха чадъри

Със засилването на дъжда почти всички се прибраха в боксовете. Ландо Норис се изпързаля от асфалта в тревата. Алонсо, колите на Алфа Таури и Алпин останаха на трасето. Информацията към Окон първоначално бе, че скоро ще спре да вали и пистата може да изсъхне. Броени минути по-късно му се обадиха, че идва силен дъжд. 20 минути след началото на тренировката вече всички бяха в питовете. Редът в класирането в този момент бе Алонсо, Льоклер, Верстапен, Ръсел, Сайнц, Окон, Перес, Норис, Нико Хюлкенберг, Гасли.

Сайнц и Льоклер сложиха гуми софт и се върнаха на пистата почти в средата на сесията. Скоростта им бе значително по-ниска в сравнение с началото на тренировката. Ръсел пък каза по радиото, че според него условията ще са за интермедии след около десетина минути.

Окон и Гасли на свой ред пробваха какви са условията на трасето и бяха с интермедии. В Ред Бул подготвиха Верстапен със същата смес на RB19. Той казваше на тима си къде по пистата Албърт парк вали. Дъждът се засили още. Имаше още някои обиколки на мокрото трасе, все с интермедии. Ланс Строл излетя от пистата, но не се удари.

Пилотите продължиха да пробват колите си с гуми интермедия и да събират информация за поведението им на мокра писта.

В самия край на тренировката Алонсо сложи софт, но нямаше как да направи по-бърз тур. Остана начело с времето си от началото на сесията, следван от Льоклер и Верстапен

Ръсел бе четвърти пред Сайнц, Окон, Перес. Топ 10 допълниха Норис, Хюлкенберг и Гасли. Сарджънт така и не можа да излезе на писта в тази сесия.