Начало Избрани Тиктъм постави под въпрос качествата на някои от настоящите състезатели в F1

Тиктъм постави под въпрос качествата на някои от настоящите състезатели в F1

2346
0
Дан Тиктъм
Дан Тиктъм, снимка Формула Е

Дан Тиктъм постави под въпрос качествата на някои от настоящите състезатели в F1. Британецът вярва, че има немалко хора, които не разполагат с необходимите умения, за да бъдат част от най-високото ниво на моторните спортове.

Тиктъм е един от най-противоречивите личности в моторните спортове. 23-годишният състезател се забърка в немалко скандали през годините, които се отразиха негативно на кариерата му

Настоящият пилот от Формула Е получи едногодишна забрана за участие в състезания заради инцидент в младежките формули в Обединеното кралство.

Британецът обаче успя да се прегрупира и дори бе част от академията на Ред Бул. Тиктъм бе смятан за една от бъдещите звезди в F1 като се имаше предвид резултатите му в по-малките категории.

В средата на 2019 г. Тиктъм се радели с Ред Бул и премина в Уилямс. Там той беше в ролята на развоен пилот и бе спряган за един от бъдещите титулярни пилоти на британския отбор. През лятото на 2021 г. той бе освободен и от Уилямс след като открито разкритикува представянето на тогавашния състезател на екипа Николас Латифи.

Тиктъм прекара два пълни сезона във Формула 2. В края на 2021-ва той напусна поддържащата серия на F1 и премина във Формула Е. Там британецът кара за отбора на NIO 333 Racing.

Наскоро Тиктъм даде интервю за британския вестник „Индипендънт.“ В него той заяви, че по-голямата част от колегите му във Формула Е заслужават повече да карат в F1 за разлика от някои настоящи състезатели в шампионата

„Смятам, че почти всеки пилот, с изключение на няколко души, би могъл спокойно да бъде в F1“, сподели Тиктъм.

„Очевидно немалко от много от тях са били там и е трябвало да останат по-дълго. Когато стигнете до това ниво, всички ние сме, да речем, над 99% от най-талантливите. Но ако се появи някой, който е 98.7% и с 10 млн. паунда, това му помага да измести някой друг, който няма толкова средства. Този пилот може да свърши повече или по-малко добра работа от човека, който на практика е изгонил.“

„Имам чувството, че Формула Е е една от малкото категории в света, в която всички пилоти получават заплащане като истински професионалисти. Фактът, че всички получаваме сравнително близко заплащане, говори сам за себе си. Има доста пилоти от F1, които не мисля, че трябва да са там. Също така мисля, че има други пилоти във Формула Е, които трябва да са в F1“, добави Тиктъм.

Британецът посочи и по-малките разлики във Формула Е в сравнение с тези в F1.

„Когато се класирам близо до задната позиция или направя малка грешка, това е като „добре, че съм отзад, но изоставам с половин десета или нещо подобно“. Всички сме толкова близо. Затова не е толкова унизително, ако завършиш на по-задна позиция във Формула Е, в сравнение с някои други категории“, завърши Дан Тиктъм.

В момента Тиктъм заема 16-тото място във временното класиране за сезон 2022-23 във Формула Е. Състезателят на NIO 333 Racing записа две класирания в топ 10. Вчера британецът отпадна от първия старт в Берлин след като се удари с бившия пилот от F1 Щофел Вандоорн.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Dan Ticktum (@dan_ticktum)