Начало Formula E News Еванс спечели драматична първа надпревара в Берлин, Бърд допълни двойната победа за...

Еванс спечели драматична първа надпревара в Берлин, Бърд допълни двойната победа за Ягуар

418
0
Мич Еванс, Ягуар Рейсинг
Мич Еванс, снимка Формула Е

Мич Еванс спечели драматична първа надпревара в Берлин. Пилотът на Ягуар Рейсинг записа втори пореден успех от началото на сезон 2022-23 във Формула Е. Втори финишира съотборникът му Сам Бърд, а трети остана Максимилиан Гюнтер от екипа на Мазерати MSG.

Берлин е домакин на седмия и осмия кръг от сезон 2022-23 във Формула Е. Надпреварите от световния електрически шампионат се провеждат на временно трасе, което е с дължа от 2.255 км и е разположено на бившето летище Темпелхоф.

Тиктъм поведе след изгасването на червените светофари в състезание №1 в Берлин. Състезателят на NIO 333 Racing имаше невероятна стартова реакция и зае първото място след преминаването на завои 1 и 2. Втори бе победителят от квалификацията Буеми пред Бърд, Вандоорн, Гюнтер, Денис, Касиди и Сете Камара

Тиктъм остана начело след първото преминаване през зоната за активация. Британецът обаче имаше по-лош разход на електроенергия спрямо своите съперници. Зад него бяха Буеми, Бърд, Вандоорн, Гюнтер, Мортара и Еванс. Новозеландецът успя да спечели няколко позиции. По-назад имаше няколко контакта, заради които по трасето имаше парчета от автомобили.

В 12-тата от общо 40 обиколки в днешния старт в Берлин се появи кола за сигурност. Причината за това бе инцидент, в който участваха Рене Раст (Макларън) и Серхио Сете Камара. Малко по-рано бразилецът имаше контакт с Гюнтер. В резултат на удара двамата трябваше да минат през бокса за смяна на предни крила. Инцидентът бе разгледан от комисарите на ФИА в Берлин, които решиха да дадат 5 секунди към времето на Раст.

След рестарта Денис поведе пред Буеми, Мортара, Вандоорн, Еванс и Тиктъм. Британецът загуби позиция от Бърд.

При изминаване на 1/2 от старт №1 в Берлин водеше Гюнтер. Втори бе Буеми, следван от Еванс, Мортара и Денс

В края на 20-тата обиколка имаше втори период на кола за сигурност. Причината бе заради инцидент между Дан Тиктъм (NIO 333 Racing) и Щофел Вандоорн (DS Пенске). Двамата отпаднаха заради маневра на британеца, която изпрати действащия световен шампион в стената.

Еванс поведе след втория рестарт на състезанието. Пилотът на Ягуар Рейсинг бе следван от Буеми, Гюнтер, Мортара и Бърд. Зад тях се движеше Денис, който отново пазеше много добре енергия. Състезателят на Андрети Аутоспорт бе скрития фаворит за подиума и дори за победата в днешния старт в Берлин

В 31-вия тур Денис допусна грешка на спирането за първи завой. Британецът удари Антонио Феликс да Коща (Порше). В резултат на това двамата приключиха участието си в надпреварата. Да Коща не скри разочарованието си след като стана жертва на грешката на своя съперник. Същевременно в челото Бърд водеше пред Буеми и Еванс.

В края на надпреварата бяха добавени още три тура от рейс контрола заради двата периода на сейфти кар. Междувременно от състезанието отпадна и Джейк Хюз с Макларън.

Три обиколки преди финала Еванс поведе и започна да отваря преднина. Зад него Буеми започна да изостава и загуби позиция от Бърд. Гюнтер от своя страна също не бе далеч от двамата и дебнеше за грешки.

В крайна сметка Еванс финишира на първа позиция и записа втори пореден успех след този в Сао Пауло. Втори остана Бърд, който допълни двойния успех за Ягуар Рейсинг. Последното място на подиума бе заето от Гюнтер.

Четвърти и пети завършиха състезателите на Енвижън Рейсинг Себастиен Буеми и Ник Касиди. Шести остана Паскал Верлайн с Порше. Топ 10 допълниха Жан-Ерик Верн (DS Пенске), Андре Лотетер (Андрети Аутоспорт), Едоардо Мотрара (Мазерати MSG) и Оливър Роуланд (Махиндра Рейсинг).