Начало MotoGP News Маркес няма да стартира и в Испания

Маркес няма да стартира и в Испания

423
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка HRC

Марк Маркес няма да стартира и в Испания. Пилотът на Хонда продължава възстановяването си, заради което пропуска предстоящия състезателен уикенд на пистата Херес. Шесткратният световен шампион в MotoGP ще опита да се върне във Франция. В същото време Хонда обяви, че Маркес ще бъде заменен от Икер Лекуона.

Маркес претърпя инцидент в първия кръг за сезон 2023 в MotoGP. Пилотът на Хонда удари Оливейра в третата обиколка на състезанието на пистата Портимао. Испанецът спря прекалено късно и торпилира своя съперник в завоя Лагос.

В резултат на удара Маркес претърпя фрактура на палеца на дясната ръка. Шестратният световен шампион претърпя операция няколко дни по-късно, заради което пропусна стартовете в Аржентина и САЩ

Тази седмица Маркес премина медицински преглед в болница Ruber Internacional в Мадрид. Четири седмици по-рано испанецът беше успешно опериран от фрактура на първата метакарпална кост на дясната ръка.

Клиничният и рентгенологичният прогрес се счита за задоволителен. Поради естеството на фрактурата и изминалото време медицинският екип, ръководен от д-р Роджър де Оня, заедно с Маркес решиха да продължат възстановяването и подготовката му през следващите седмици и да насочат евентуалното му завръщане в уикенда за Гран при на Франция.

„Вчера направихме още една компютърна томография. След нея се потвърди, че костта все още не е заздравяла въпреки благоприятното развитието на контузията. Ето затова участието в състезанието на Херес е рисковано“, сподели Маркес.

„Заедно с медицинския екип решихме да не рискуваме, да изчакаме още две седмици и да се върнем в Льо Ман. Много съжалявам, че ще пропусна Гран при на Испания. Тази надпревара винаги е специална заради атмосферата и най-вече заради това, че виждам и се радвам на феновете. Ще продължа с рехабилитацията и ще работя, за да се върна възможно най-скоро. Благодаря ви за посланията и подкрепата“, добави пилотът на Хонда.

Маркес ще бъде заменен от Икер Лекуона. 23-годишният състезател ще направи завръщане в падока на MotoGP след повече от едногодишна пауза. Лекуона караше за отбора на КТМ Tech 3 в периода 2020-2021 г. След това испанецът напусна MotoGP и се присъедини към заводския отбор на Хонда в WSBK.