Начало Избрани Алонсо: Загубихме малко от представянето си заради проблем с DRS

Алонсо: Загубихме малко от представянето си заради проблем с DRS

1975
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо изживя най-трудната си квалификация от началото на сезон 2023 в F1. Пилотът на Астън Мартин даде шесто време в сесията по улиците на Баку след като имаше проблеми с DRS, заради които е загубил малко от представянето на AMR23.

Алонсо имаше проблеми със системата DRS още в свободната тренировка. Испанският ветеран прекара известно време в бокса, където механиците се опитаха да поправят задното крило. Този уикенд Астън Мартин използва нов заден спойлер. Неговата цел е генерирането на по-малко челно съпротивление и увеличаване на скоростта на правите

За съжаление Алонсо се сблъска със същия проблем и по време на квалификация в Баку. Двукратният световен шампион успя да стигне до Q3 и даде шесто време. Въпреки това той вярва, че е можел да се класира малко по-напред ако е карал с работещ DRS.

„Загубихме малко от представянето си заради проблем с DRS. Имахме проблеми с тази система и по време на FP1, които след това се появиха и в квалификацията“, сподели Алонсо.

Алонсо все пак бе доволен от резултата си в Q3 на пистата в Баку.

„Доволен съм от стартовата си позиция за неделното състезание. Все пак се намираме едва в петък и ни предстои дълъг уикенд. Утре ще има още една квалификация утре, още едно състезание, както и едно състезание в неделя. Затова вярвам, че има много възможности да заемем по-добри места“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо коментира и победата на Ферари в квалификацията. Двукратният световен шампион не е изненадан от резултата на Шарл Льоклер тъй като той даде второ време в Джеда, но потегли по-назад заради наказание.

„Мисля, че в Джеда те също бяха на първа редица, но тогава Шарл трябваше да понесе наказание заради проблемите си от Бахрейн“, каза Алонсо. „Те нямаха късмет с наказанието на Карлос, както и с отпадането на Шарл в Австралия. Затова смятам, че те са бързи и го показаха днес. Въпреки това ние се опитваме да бъдем по-постоянни от тях“, завърши Фернандо Алонсо.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл също имаше проблеми със системата DRS. Пилотът на Астън Мартим също влезе в Q3 и ще потегли девети в неделната Гран при на Азербайджан.

„Днес беше много близо. Автомобилът се чувстваше добре и имах увереността да натискам здраво, което е огромно предимство на писта като тази“, обясни Строл.

„За съжаление имахме периодични проблеми с DRS по време на сесията, а по време на Q3 напълно загубих DRS на питлейна. Това ни коства доста ценно време. Сега ще направим всичко възможно да решим проблема преди утрешното спринтово състезание“, добави състезателят на Астън Мартин.