Начало Избрани Льоклер спечели драматичната квалификация в Баку

Льоклер спечели драматичната квалификация в Баку

4981
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер спечели драматичната квалификация за Голямата награда на Азербайджан. Пилотът на Ферари завъртя най-бързия тур за 1:40.203 мин. и си гарантира старт от полпозишън в основното състезание в неделя. Втори и трети се класираха пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес. Четвърти остана съотборникът на Льоклер Карлос Сайнц.

Азербайджан приема четвъртия кръг от сезон 2023 в F1. Този уикенд се използва за първи път нов формат, който включва и спринтова квалификация

Условията преди началото на квалификацията по улиците на Баку бяха страхотни. Температурата на въздуха бе 19 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 38. Времето отново бе сухо и без признаци за дъжд.

На входа на питлейна се образува голяма колона от автомобили. Всички те използваха най-меките смеси на Пирели. Сред тях бяха Пиер Гаси и Естебан Окон от Алпин, какво и Кевин Магнусен от Хаас. Тримата имаха проблеми в единствената свободна тренировка, което компрометира уикенда им.

Верстапен поведе след първите опити на състезателите. Пилотът на Ред Бул записа обиколка за 1:41.877 мин. Втори бе Льоклер, следван от Алонсо, Норис, Хамилтън, Хюлкенберг и Пиастри.

В началото на квалификацията в Баку не липсваха и грешки. Гуаню Жу (Алфа Ромео) се завъртя и се върна на пистата. Не такъв обаче беше случаят с Ник де Врис. Състезателят на Алфа Таури блокира предните си гуми и се удари в бариерите на трети завой. В резултат на този инцидент сесията бе спряна. Същевременно ФИА разследва Верстапен заради опасно освобождаване на пистата, но не предприе по-нататъшни действия.

По-голямата част от пилотите се върнаха на трасето в Баку след възобновяването на квалификацията. Първи бе Сайнц, който не записа нито една конкурентна обиколка преди червения флаг.

Броени минути след рестарта бе развят нов червен флаг заради инцидент с Пиер Гасли. Пилотът на Алпин блокира предните гуми и се удари в бариерите на трети завой. Французинът се извини по радиото на своя отбор и спря в зоната за сигурност

Пилотите отново се наредиха в дълга колона след втория рестарт на квалификацията в Баку. Перес подобри постижението си, преди да бъде изместен от Верстапен. Магнусен бе извикан в бокса заради вероятен технически проблем в неговия болид.

В последните 2 мин. на Q1 пилотите вдигнаха темпото и разместиха сериозно подреждането. Льоклер зае първото място, а Алонсо- третото. Същевременно под чертата останаха Гуану Жу, Нико Хюлкенберг, Кевин Магнусен и катастрофиралите Пиер Гасли и Ник де Врис.

Пилотите на Уилямс първи напуснаха бокса след началото на Q2. Зад тях бяха тези на Астън Мартин. В следващите секунди всички излязоха на пистата в Баку с изключение на Ландо Норис.

Перес записа първото най-добро време за 1:41. 131 мин. Верстапен не подобри постижението на мексиканеца и остана втори. Льоклер даде трето време, а Сайнц се отказа от първата си обиколка и даде пето време във втората зад Алонсо. Под чертата се намираха Албон, Пиастри, Ботас и Сарджънт.

Льоклер зае първата позиция с напредването на квалификационната сесия в Баку, а Сайнц допусна грешка на трети завой. За щастие испанецът мина през зоната за сигурност и не се удари в стената. Същевременно състоянието на трасето ставаше все по-добро и по-добро.

До края на Q2 Верстапен отново пое водачеството. В дъното на топ 10 настъпиха известни размествания. В крайна сметка отпаднаха Джордж Ръсел, Естебан Окон, Алекс Албон, Валтери Ботас и Логан Сарджънт.

Температурата на асфалта спадна с няколко градуса в началото на Q3 в Баку. Всички състезатели с изключение на Строл и Пиастри се появиха на пистата веднага след светването на зелени светофар. Верстапен водеше колоната и пръв започна да прави бърза обиколка. Двукратният световен шампион записа 1:40.445 мин. Неговият резултат бе идентичен с този на Льоклер. Трети бе Перес, следван от Сайнц и Хамилтън.

При последните опити Льоклер подобри постижението на Верстапен и излезе на върха. Верстапен остана втори, следван от Перес и Сайнц. Пети и шести финишираха Хамилтън и Алонсо. Топ 10 допълниха Норис, Цунода, Строл и Пиастри.