Начало Избрани Верстапен начело в единствената тренировка за Гран при на Азербайджан

Верстапен начело в единствената тренировка за Гран при на Азербайджан

3125
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен беше най-бърз в единствената свободна тренировка за Гран при на Азербайджан. Пилотът на Ред Бул записа най-бързата обиколка за 1:42.315 мин. Втори на 37 хилядни финишира Шарл Льоклер с Ферари. Трети остана съотборникът на Верстапен Серхио Перес.

Чудесно време посрещна пилотите и отборите в FP1 на пистата в Баку. Температурата на въздуха бе 20 градуса по Целзий, а тази на настилката- 25. Абсолютно всички състезатели започнаха работа в единствената тренировъчна сесия в Азербайджан. Причината за наличието на само една тренировка е свързана с новия формат, който бе одобрен от F1 по-рано тази седмица.

Де Врис записа първото конкурентно време, преди да бъде изместен от Перес, Алонсо и Норис. Пилотът на Алфа Таури използваше най-твърдите смеси на Пирели. Идентичен избор имаха съотборникът му Юку Цунода, както и състезателите на Ферари, Хаас и Макларън

В първите няколко минути бяха направени подготвителни обиколки и първи постижения. Сайнц облиза стената на завой №5, докато Льоклер за лидер за кратко. Цунода спука гума и успя да се прибере в пита. Голяма част от екипите използваха тренировката в Азербайджан да тестват нови части по своите болиди.

Верстапен и Перес окупираха първите две позиции 15 минути след началото на FP1 в Азербайджан. Същевременно Пиер Гасли получи повреда в своя болид и спря в зоната за сигурност. Кевин Магнусен (Хаас) паркира автомобила си в асфалта около първи завой. Двете спирания доведоха до червен флаг и спиране на сесията.

Сесията бе прекратена за близо 15 мин. След рестарта пилотите се върнаха на трасето да натрупат още километри на пистата в Азербайджан.

Верстапен продължаваше да води при преполовяването на тренировката в Баку. Втори бе Перес, следван от Льоклер, Строл, Сайнц, Норис, Окон, Хюлкенберг, Алонсо и Ботас.

В следващите минути част от пилотите подобриха времената си, докато Верстапен остана начело с аванс от повече от половин секунда спрямо третия Льоклер. Единствено в бокса бяха Гасли, Окон и Магнусен. Строл пък се оплака от поведението на Гуаню Жу на пистата.

Льоклер се завъртя малко след старта на последната част от единствената тренировка в Азербайджан. Пилотът на Ферари успя да се върне на пистата. Същевременно Алонсо се оплака от проблем със системата DRS и се прибра в бокса, а Строл даде второ време.

В заключителната фаза на сесията пилотите се върнаха на пистата с меки гуми и започнаха квалификационни симулации. Верстапен подобри постижението си, след което бе изместен от Перес. Опитният мексиканец записа обиколка за 1:42.651 мин. Льоклер допусна грешка на спирането за трети завой, а Сарджънт блокира предна лява гума на завой №1.

В последните секунди настъпи голямо подобрение на времената. Льоклер временно изпревари Перес, преди да бъде задминат от Верстапен. Трети остана Перес пред Сайнц, Норис и Де Врис. Място в челната десетка намериха още Строл, Алонсо, Албон и Жу.