Начало Избрани Алонсо: Не вярвах на 100 % на всичко, което ми казаха когато...

Алонсо: Не вярвах на 100 % на всичко, което ми казаха когато подписах с Астън Мартин

4949
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо не е вярвал на абсолютно всичко, което му е било казано когато е подписал с Астън Мартин. Двукратният световен шампион призна, че първоначално е бил леко скептичен към идеята да премине в базирания в Силвърстоун отбор и да се бори за подиуми през 2023 г.

Алонсо обяви присъединяването си към Астън Мартин в началото на август 2022. Испанецът шокира всички тъй като се очакваше да остане в Алпин. Преминаването на Алонсо в Астън Мартин стана възможно след новината за оттеглянето на Себастиан Фетел няколко дни по-рано.

Съвсем логично, Алонсо бе скептичен към шансовете си за добри резултати през първата си година в Астън Мартин. Британският отбор завърши на седмо място при конструкторите през миналата година с актив от само 55 точки. За сравнение, Астън Мартин има 105 точки след първите пет кръга от сезон 2023 и записа четири подиума благодарение на Алонсо.

Астън Мартин има дългосрочна цел да се бори за световни титли в следващите няколко години. Отборът от Силвърстоун привлече голям брой специалисти от други екипи на грида. Сред тях са Дан Фелоус от Ред Бул, Ерик Бландин от Мерцедес и др. В допълнение, тимът строи нова фабрика и въздушен тунел, който трябва да са готови до една година.

Алонсо призна, че се е посъветвал с Флавио Бриаторе. Двамата поддържат близки отношения още откакто работиха заедно в Рено. Според информацията, бъдещето на двукратния световен шампион в онзи момент е зависело от това Алпин да му предложи едногодишно удължаване неговия договор. В същото време Астън Мартин предлага исканото от него многогодишно споразумение. Това сериозно накланя везните и го убеждава да се подпише с британския екип

По време на уикенда Маями Алонсо каза, че Бриаторе първоначално е бил по-убеден в идеята за преминаване в Астън Мартин, отколкото самия испанец.

„Имам предвид, че винаги съм… Не вярвах на 100 % на всичко, което ми казаха когато подписах с Астън Мартин“, сподели Алонсо пред Sky Sports F1.

„Флавио беше доста запален по проекта на Астън Мартин. Смятам, че той видя инвестицията, видя визията на Лорънс Строл, който очевидно е много важен лидер в отбора. Според мен щом Лорънс има цел, то той ще я постигне.“

„Накрая той успее. Може би ще отнеме две, пет или седем години, но той ще го постигне. Смятам, че Флавио беше доста убеден в в проекта на Астън Мартин“, добави испанецът.

До момента изглежда, че Алонсо е взел правилното решение. Пилотът на Астън Мартин записа 4 подиума в първите пет старта и заема третото място във временното класиране. Същевременно Алпин е на шесто място при конструкторите с актив от само 14 точки.

41-годишният състезател коментира и работата си с Ланс Строл. Той е напълно наясно, че трябва да помогне за това Ланс да бъде лидер на Астън Мартин в бъдеще. Това беше ясно демонстрирано по време на уикенда в Баку. Тогава Алонсо предложи на Строл да използва настройките на неговия спирачен баланс. В Маями той похвали канадеца след като видя негово изпреварване на екран около пистата.

„Познаваме се от 12 години, когато Ланс беше още дете и се състезаваше в картинга. Още оттогава го харесвам“, каза Алонсо.

„Харесваше ми, че той няма граници. Лорънс има лидерски качества, които според мен са доста заразителни. Всички в отбора вярват в това, което той мисли. В един отбор от F1 трябва да имаш такъв шеф, който да определя посоката за развитие“, продължи пилотът на Астън Мартин.  „Харесвам този отбор, както и ролята си в него. Съзнавам ролята си отлично и я приемам. Аз съм в края на кариерата си. Вярвам, че Ланс ще води отбора през следващите 10 или 15 години. Самият аз искам да помогна на отбора и на Ланс, доколкото мога и дори когато карам“, завърши Фернандо Алонсо.