Начало Избрани Верстапен: Най-важното беше да оцелея в първи завой

Верстапен: Най-важното беше да оцелея в първи завой

1064
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен; снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен записа още един успех в сметката си. Пилотът на Ред Бул триумфира в състезанието за Голямата награда на Белгия. Това бе още един убедителен успех за нидерландеца, който потегли шести заради наказание. Верстапен записа осма поредна победа и трета поредна на пистата „Спа“.

Още в самото начало на уикенда стана ясно, че Верстапен ще бъде преместен с пет места назад на стартовата решетка заради смяна на скоростна кутия. Въпреки това, той бе фаворит за спечелването на състезанията в Белгия.

Верстапен на практика имаше един перфектен уикенд. Двукратният световен шампион беше най-бърз в петъчната квалификация. След това той спечели и спринтовата квалификация в събота. Верстапен триумфира и във вчерашния спринт в Белгия, който се проведе на изсъхваща писта

Верстапен имаше добро потегляне. Нидерландецът успя да се опази от инциденти в първия завой и мина две места напред заради случилото се между Карлос Сайнц (Ферари) и Оскар Пиастри (Макларън).

Пилотът на Ред Бул бързо стопи изоставането си от върха и справи безпроблемно с Люис Хамилтън (Мерцедес) и Шарл Льоклер (Ферари).

Верстапен поведе за кратко, преди да направи първия си питстоп. 25-годишният състезател бързо навакса разликата спрямо Перес и го изпревари в 17-тата обиколка. След това Макс контролираше развитието на състезанието в Белгия и записа още една категорична победа с разлика от 22.3 сек. спрямо своя съотборник.

„Това със сигурност е ново място [от което печеля победа], P6“, сподели Верстапен след края на състезанието на Спа.

„Знаехме, че разполагаме с добър автомобил, Най-важното беше да оцелея в първи завой. Виждах, че всичко става доста напрегнато. Бил съм в такова положение и преди, така че просто си казах: „Ще се стоя настрани от всичко това“, продължи Верстапен. „Оттам нататък взехме правилните решения. Малко се забих в DRS влака. За щастие успях бързо да се справя с това и можех да се движа със собственото си темпо.“

Състезанието на Верстапен не бе чак толкова лесно, колкото изглеждаше. Нидерландецът едва не изпусна своя болид в участъка „Червената вода-Радийон“, тъй като на трасето започна лек дъжд. Той обаче не оказа влияние върху развитието на Гран при на Белгия.

„Това е най-лошият завой, в който може да има ти се случи такова нещо. Беше сложно в тези обиколки, тъй като на пистата започна да вали“, обясни двукратният световен шампион.

„Можеше да се види, че има дъжд, но който не бе сериозен. За кратко изпуснах колата, но за щастие нищо не се случи. “

Верстапен отново участва в няколко разгорещени разговора със състезателния си инженер Джанпиеро Ламбиазе. Италианецът многократно му бе каза да „използва главата си“

„Наистина намалих скоростта. Всички гледаме числата и износването на гумите. Тази писта е много трудна за гумите, така че не искаш да правиш глупави неща“, завърши Макс Верстапен. Нидерландецът бе избран от феновете за пилот на деня.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес финишира на втора позиция в Гран при на Белгия. Пилотът на Ред Бул поведе малко след старта на състезанието. Мексиканецът обаче така и нямаше отговор на темпото на Макс и в крайна сметка реши да отстъпи. Перес все пак бе доволен от факта, че отново е на подиума

„Това беше добро състезание за отбора. Стартирахме чудесно и успяхме да минем бързо пред Шарл, което беше една от целите на днешния ден. От този момент нататък просто се състезавах сам. Макс ме изпревари доста бързо след началото на втория стинт. Оттук нататък не можах да направя нищо“, обясни Перес.

Опитният мексиканец призна, че очаква с нетърпение лятната пауза в F1.

„Беше малко труден период за мен. Все пак се правихме с това и днес успяхме да спечелим страхотни точки за отбора. Наистина имам нужда от лятна почивка. Последните няколко състезания бяха наистина напрегнати. Очаквам паузата с нетърпение и ще се върна много по-силен“, добави пилотът на Ред Бул.