Начало Избрани Верстапен най-бърз в спринтовата квалификация в Белгия, Пиастри на 11 хилядни от...

Верстапен най-бърз в спринтовата квалификация в Белгия, Пиастри на 11 хилядни от Макс

4099
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Георги Тодоров/Lapbg

Макс Верстапен спечели спринтовата квалификация в Белгия. Пилотът на Ред Бул записа най-добрата обиколка за 1:49.056 мин. Втори на 11 хилядни завърши Оскар Пиастри с Макларън. Трети остана Карлос Сайнц. Състезателят на Ферари бе на 25 хилядни от времето на Верстапен.

Времето преди старта на квалификацията за спринтовата надпревара бе хладно, дъждовно и близко до това в петъчната тренировка. Температурата на въздуха бе едва 16 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 18. Рейс контролът обяви, че началото на сесията ще бъде отложено заради поройния дъжд на пистата „Спа“. Въпреки лошото време, трибуните по белгийското трасе бяха пълни.

По време на забавянето на трасето се появиха камиони и трактори, които премахваха насъбрала се вода. От ФИА пък обявиха, че ако спринтовата квалификация бе отменена, стартовата решетка за спринта по-късно днес ще бъде определена от резултатите от петъчната квалификационна сесия

Рейс контролът обяви, че спринтовата квалификация ще започне в 13:35 бг време. В същото време дъждът спря, докато тежка техника продължаваше да отстранява водата по трасето.

Пилотите на Мерцедес, Алфа Ромео и Хаас се наредиха на изхода от бокса още преди началото на сесията. Всички автомобили заложиха на гуми интермедия. Към колоната се присъединиха Ландо Норис, Шарл Льоклер и Оскар Пиастри.

Хамилтън записа първата най-бърза обиколка за 2:02.297 мин. Седемкратният световен шампион веднага бе изпреварен от своите съперници. Верстапен на свой ред зае първото място с обиколка за 2:00.352 мин. Междувременно пистата започна да става все по-добра, докато над трасето започна да грее слънце. Сайнц първи слезе под границата от 2 мин. и поведе. Испанецът обаче бе изместен от Верстапен, Ръсел и Перес. В зоната на изпадащите се намираха Норис, Строл, Сарджънт, Магнусен и Хюлкенберг.

В последните секунди трасето се подобри още повече и бе причина за сериозни размествания в класирането. Сред отпадналите от SQ1 се оказаха Цунода, Ботас, Магнусен, Жу и Хюлкенберг.

Рикиардо и Норис първи излязоха в началото на SQ2 в Белгия. Британецът бе следван от своите колеги. Всички автомобили използваха гуми интермедия на все по-изсъхващата писта Спа. Рикиардо зададе темпото с обиколка за 1:57.687 мин. Австралиецът веднага бе изместен от Норис, Хамилтън и Гасли. Същевременно Сарджънт се завъртя в третия сектор, след като стъпи върху мокрите бордюри. Американецът все пак успя да продължи участието си в сесията. Верстапен на свой ред пък поведе в класирането.

Строл реши да рискува на изсъхващата писта в Белгия. Пилотът на Астън Мартин реши да кара с сликове и каза по радиото, че е прекалено рано да се използват такива гуми. Строл изпусна контрола над своя болид и се удари в завоя „Speaker’s Corner“

Инцидентът на Строл сложи преждевременен край на SQ2 в Белгия. Сред отпадналите състезатели бяха както Строл, така и Рикиардо, Албон, Сарджънт и Алонсо.

Всички пилоти излязоха с меки гуми в началото на SQ3. Льоклер и Сайнц поведоха колоната, следван от Норис, Пиастри, Гасли и Окон. Трасето стана все по-сухо, но също така и толкова коварно. Льоклер зае първото място, следван от Сайнц. Норис подобри времето на Льоклер. преди да бъде изместен от Хамилтън. Верстапен даде второ време, а Пиастри- пето.

В самия край на спринтовата квалификация се образува сериозен трафик. Перес записа най-добрата обиколка. Мексиканецът първи завърши постижението си. В същото време пистата продължаваше да се подобрява. Верстапен в крайна сметка спечели сесията, следван от Пиастри и Сайнц. Четвърти остана Льоклер, следван от Норис, Гасли, Хамилтън, Перес, Окон и Ръсел.