Начало Избрани Сайнц спечели квалификацията в Сингапур, Ръсел и Льоклер веднага зад него, Верстапен...

Сайнц спечели квалификацията в Сингапур, Ръсел и Льоклер веднага зад него, Верстапен и Перес отпаднаха в Q2

5309
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Карлос Сайнц спечели квалификацията за Голямата награда на Сингапур в F1. Пилотът на Ферари направи най-бързата обиколка за 1:30.984 мин. Втори и трети на по-малко от десета останаха Джордж Ръсел с Мерцедес и Шарл Льоклер също с Ферари. Междувременно състезателите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес не прескочиха Q2.


Атмосферните условия преди началото на квалификацията в Сингапур бяха много близки с тези от втората свободна тренировка. Температурата на въздуха бе 30 градуса по Целизй, а тази на асфалта- 34. Влажността отново бе висока- над 70 %, докато вероятността за валежи бе около 10 %. Слънцето над трасето бе залязло напълно и бе отстъпило своето място на лампите.

Голяма част от пилотите напуснаха бокса след началото на Q1  в Сингапур. Съвсем логично, изборът на всеки от тях бе най-меките гуми на Пирели. Норис записа първата най-добра обиколка за 1:32.556 мин. Втори бе Перес, следван от Верстапен и Сайнц. Льоклер подобри резултата на Норис с 33 хилядни и излезе начело. Радостта на пилота на Ферари бе малка, тъй като бе изпреварен с 45 хилядни от Ръсел

Сайнц поведе в средата на Q1, следван от Верстапен, Льоклер, Ръсел и Норис. В зоната на изпадащите бяха Строл, Сарджънт, Албон, Ботас и Жу. Трафикът по трасето бе доста тежък и оказваше своето влияние.

В последните секунди настъпиха сериозни подобрения на времената. Ланс Строл (Астън Мартин) изгуби контрола над своя автомобил и се удари в предпазните ограждения на последния завой. Канадецът бе добре след тежкия удар в стената. Междувременно квалификацията бе спряна.

Строл зае последната позиция в квалификацията за Гран при на Сингапур. Освен него отпаднаха още Валтери Ботас, Оскар Пиастри, Логан Сарджънт и Гуаню Жу.

Началото на втория сегмент от квалификацията в Сингапур бе забавено с повече от 30 мин. През това време бе отстранен болидът на Строл, докато маршалите почистваха пистата и поправяха бариерите. Стюардите на ФИА пък разследват струпването на автомобили в края на Q1.

Верстапен и Перес първи напуснаха питлейна след старта на втората част от квалификацията в Сингапур. Зад тях се наредиха всички останали, с изключение на Ръсел и Хамилтън. Двукратният световен шампион записа най-бързия тур, макар да бе в трафик. Макс бе изместен от Магнусен, Льоклер, Норис, Сайнц и Алонсо. Ръсел на свой ред поведе на чистото трасе, докато Хамилтън даде пето време. Верстапен бе разследван заради задържане на Юки Цунода.

Във втората половина на Q2 пилотите отново се върнаха на пистата в опит да подобрят постиженията си. Разбира се, това означаваше сериозен трафик. Верстапен не подобри постижението си, докато Перес се завъртя. Лоусън пък измести Верстапен и зае десетото място. В крайна сметка сред отпадналите се оказаха Верстапен, Гасли, Перес, Албон и Цунода

Магнусен записа първата най-бърза обиколка в Q3 в Сингапур, следван от Хюлкенберг. Двамата веднага бяха изместени от Норис, Алонсо, Сайнц и Льоклер. Времето на Сайнц бе за 1:31.170 мин. Ръсел и Хамилтън дадоха четвърто и пето време, а Лоусън бе десети.

Пилотите минаха през бокса и се върнаха на трасето с меки гуми. Сайнц подобри времето си с почти две десети, докато Льоклер бе втори, преди да бъде изместен от Ръсел. Четвърти и пети се класираха Норис и Хамилтън. Шестото място бе заето от Магнусен. Останалите позиции в топ 10 бяха заети от Алонсо, Окон, Хюлкенберг и Лоусън.