Начало Рали Ожие взе първа победа с Фолксваген

Ожие взе първа победа с Фолксваген

40
0
Себастиен Льоб

Себастиен Ожие спечели рали Швеция – първа победа за него и отбора му Фолксваген през 2013 г. Втори се нареди Себастиен Льоб (Ситроен), а трети е Мадс Остберг (Форд Фиеста RS WRC).

Льоб опита да атакува в последния ден на надпреварата, която е втори кръг от световния шампионат. Грешка в предпоследния етап обаче доведе до скачане на разликата между него и съименника му с почти 15 секунди – от 20,7 на 35,4.

Отидох направо в снежна пряспа. Допуснах няколко грешки и си казах – това е, край – обясни шампионът.

Ожие за сметка на това бе непогрешим през цялото състезание и сезонът му продължава още по-блестящо, отколкото предполагаше подиумът в Монте Карло. Французинът намали темпото, когато разбра какво се случва със съперника му, стараейки се единствено да не бърка и първата победа вече е факт. Като бонус за 29-годишния пилот дойде победата в пауърстейджа и допълнителните за това точки.

Последното място на подиума бе за Остберг. За него първата половина от неделния ден бе трудна, но той направи промени по колата си е.

– Направих задната част по-твърда, а предната – по-мека. Бях по-уверен и можех да натисна малко по-агресивно, при това без да бъркам – каза той.

Яри-Мати Латвала бе наясно, че няма да му е лесно да настигне съперника, въпреки че на моменти се движеше с достатъчна скорост.

– Наистина опитах, но не бе достатъчно. Не съм в състояние да вървя със скоростта на Ожие. Не знам защо, нямам отговор – допълни финландецът.

Драмата в неделя бе за сметка на Евгени Новиков. Руснакът, който вървеше пети, претърпя инцидент и отиде девети. Обясни, че влязъл твърде бързо в сляп завой и се преобърна.

– Отне много време да се върнем в нормална позиция. Беше моя грешка, натиснах спирачките твърде късно – добави Евгени.

При това положение пети излезе Тиери Нювил, следван от още трима пилоти с Форд Фиеста RS WRC – Юхо Ханинен, Мартин Прокоп и Хенинг Солберг. Новиков се класира девети, а десети бе Язид Ал Раджи (той спечели и WRC2) след отпадането на Дани Сордо (неговият Ситроен заседна в снежен банкет).