Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод: Мик Шумахер е по-добър от половината настоящи пилоти в F1

Тод: Мик Шумахер е по-добър от половината настоящи пилоти в F1

4141
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер, снимка Мерцедес

Жан Тод се изказа в подкрепа на Мик Шумахер. Бившият президент на ФИА не се съмнява в качествата на германеца и дори вярва, че той е „по-добър от половината настоящи пилоти в F1.“

Мик Шумахер дебютира в F1 през 2021 г. с Хаас. Преди това той спечели няколко поддържащи шампионати, включително Формула 2. Очакванията към германеца бяха огромни, като се има предвид, че е син на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер.

25-годишният състезател изкара трудна първа кампания с Хаас. Американският отбор разполага с най-бавния автомобил на стартовата решетка. Това не позволи на Мик Шумахер да запише точки. Най-добрият му резултат беше 12-то място в Унгария.

Шумахер започна по труден начин и втората си кампания в F1. Германецът претърпя тежката катастрофа на пистата в Джеда и разруши своя болид. В Монако той отново претърпя тежък инцидент и разцепи на две автомобила. С напредване на сезона той отново имаше няколко тежки катастрофи, които струваха скъпо на Хаас

Германецът записа две класирания в зоната на точките през сезон 2022. Това обаче не беше достатъчно, за да може той да остане в Хаас. Американският отбор се раздели с Мик Шумахер и го замени с неговия сънародник Нико Хюлкенберг.

Шумахер е тестов и резервен пилот на Мерцедес от 2023 г. насам. Германецът участва в различни тестови сесии и прекарва много време в симулатора в Бракли. Освен това той е на разположение при нужда да замести някой от титулярните състезатели на тима.

Тази година Шумахер кара за Алпин в световния шампионат за издръжливост (WEC). Миналата седмица той се включи в 24-те часа на Льо Ман. За нещастие, участието му в състезанието приключи доста рано заради повреда в двигателя.

Шумахер се надява да получи нов шанс в F1. Миналата година германецът е бил предложен на Уилямс, но е бил отхвърлен от директора на тима Джеймс Ваулс. 25-годишният пилот едва ли ще стане и титулярен пилот на Мерцедес. Тимът от Бракли търси заместник на Хамилтън. По всичко изглежда, че това ще бъде Андреа Кими Антонели.

Междувременно Жан Тод изрази подкрепата си за Мик Шумахер. Бившият президент на ФИА е близък приятел на семейството на германеца. Именно под ръководството на Тод Михаел Шумахер записа най-големите си успехи в F1

„Искам да видя как постига целта на мечтите си. Убеден съм, че заслужава място във Формула 1“, сподели Тод пред германския вестник Билд. „Мик Шумахер е по-добър от половината настоящи пилоти в F1.“

В началото на кариерата си Мик се състезава с моминската фамилия име на майка си – Бетш. Така той искаше да избегне несправедливи сравнения с баща си и да намали излишния допълнителен натиск и очаквания.

Въпреки че в крайна сметка той прие фамилията на своя баща, Тод смята, че това по-скоро му е попречило, отколкото помогнало.

„Много хора смятат, че фамилията му е предимство, но тя се превърна в недостатък. Натискът върху него беше крайно несправедлив“, обясни Тод.

Шумахер не успя да се справи с Кевин Магнусен във втората си кампания с Хаас. Това беше и една от причините той да не запази мястото си в отбора, заедно с многото катастрофи. Тод призна, че германецът е претърпял няколко инцидента, някои от които са били изцяло по негова вина.

„Разбира се, имал е и няколко произшествия, някои от които по негова вина“, завърши Жан Тод.


Шумахер може да се върне в F1 с Алпин. Френският отбор търси кой да замести Естебан Окон. Шумахер се бори за това място заедно с Джак Дуън, Валтери Ботас и др.

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Mick Schumacher (@mickschumacher)