Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Приложихме доста агресивна стратегия

Верстапен: Приложихме доста агресивна стратегия

1453
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели състезанието за Голямата награда на Испания в F1. Състезателят на Ред Бул записа едно от най-силните си карания от началото на сезона. Верстапен успя да се справи с Ландо Норис благодарение на по-агресивната стратегия на неговия тим и контролиране на темпото.

Верстапен беше втори на стартовата решетка. Нидерландецът имаше по-добра стартова реакция от тази на Норис, но беше леко избутан в тревата. Той обаче успя да се възстанови и се справи с Норис след спирането за първите два завоя. Междувременно Джордж Ръсел поведе колоната.

В третата обиколка Верстапен изпревари с DRS Ръсел в края на старт-финалната права. После той започна да се откъсва от пилота на Мерцедес. В същото време Норис беше заклещен зад Ръсел и не успяваше да разгърне пълния си потенциал.

Верстапен заложи по-агресивна стратегия и направи по-рано и двете си спирания в бокса. Това на практика му помогна да запази водачеството и да контролира събитията. В заключителната фаза на борбата Макс натисна малко и се отдалечи достатъчно от Норис. В крайна сметка нидерландецът стигна до победата и увеличи аванса си във временното класиране.

„Това, което направи състезанието, беше началото. Поведох в 3-ата обиколка, а след това имах буфер“, обясни Верстапен.

„В първия стинт успях да намаля малко разликата. След това трябваше да имам едно дефанзивно състезание срещу Ландо и Макларън. Те бяха много бързи днес. В последните няколко обиколки също бяха много бързи, но ние направихме всичко добре.

„Приложихме доста агресивна стратегия. За щастие в крайна сметка всичко се получи. Беше доста близо, но съм много щастлив, че спечелих“, добави пилотът на Ред Бул.

При загасването на светлините Норис се премести вдясно, за да се защити от Верстапен, който имаше малко по-добър старт. Така двете колела на RB20 бяха избутани в тревата. Верстапен обясни, че на практика е тръгнал като на „рали“

„Трябваше да направя малко рали на правата. Трябваше да изляза малко на тревата, което ми загуби малко от инерцията. След това, разбира се, спрях доста късно в завой 1.“

„Щом бях в челото, можех да се грижа за гумите си малко по-добре и това определено направи състезанието ми по-добро. Те стават много горещи при всички високоскоростни завои, така че се плъзгаш доста. Това е просто едно състезание за управление на гумите“, заключи Макс Верстапен. Това беше победа №61 за нидерландеца и общо четвърта на тази писта.

Другият пилот на Ред Бул Серхио Перес финишира осми. Мексиканецът направи три спирания и имаше доста трудности по време на надпреварата. Перес все пак успя да се добере до зоната на точките в края.