Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул официално представи хиперавтомобила RB17

Ред Бул официално представи хиперавтомобила RB17

7575
0
Ред Бул RB17
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул официално представи хиперавтомобила RB17 по време на церемония в Гудууд. На нея присъстваха Кристиан Хорнер, Ейдриан Нюи и Роб Грей. Новият хиперавтомобил е конструиран от легендарния британски дизайнер в партньорство с Ред Бул Адвансд Технолъджис и разполага с мощност от 1200 к.с.

Проектиран от Нюи и Ред Бул Адвансд Технолъджис, RB17 надгражда 20-те години иновации в F1. През този период отборът на Ред Бул печели шест титли при конструкторите и седем при пилотите.

Хиперавтомобилът RB17 разполага с двуместно шаси от въглеродни влакна със средно разположен V10 двигател с естествено всмукване. Той достига до 15 000 об/мин. Мощността се предава към задните колела чрез скоростна кутия от въглеродни влакна

С тегло под 900 кг и с повече от 1200 к.с. под капака, RB17 трябва да постига време за обиколка, еквивалентно на това от F1. Максимална скорост на този хиперавтомобил е над 350 км/ч. В същото време RB17 остава лесен за притежание и управление.

Ред Бул Адвансд Технолъджис отговаря изцяло за разработването на първоначалната концепция до доставката на готовия продукт на клиентите. Според плановете, RB17 ще бъде произведен в ограничен тираж, като само 50 бройки ще бъдат продадени на клиенти.

Всеки клиент на RB17 ще бъде посрещнат в семейството на Ред Бул с цялостен пакет. Той включва редица писти и събития, които дават възможност на собствениците да се запознаят с някои от най-големите трасета в света. Това ще бъде единствено по рода си изживяване.

Развитието и адаптирането на автомобила към нуждите на отделните водачи е част от уникалното преживяване. Всеки RB17 ще бъде изработен по поръчка. Клиентите ще могат да определят всичко – от цвета на външната боя до материалите в интериора, както и цял куп по-малки детайли.

„Развълнувани сме да разкрием RB17 на Фестивала на скоростта в Гудууд. Това е проект, който е един от най-автентичните и вълнуващи, с които Ред Бул Адвансд Технолъджис се е захващал досега“, сподели Кристиан Хорнер.

„Имаме 20-годишно наследство в света на F1, от което можем да черпим. Също така сме организация, ориентирана към постиженията. За нас беше логично да проектираме свой собствен хиперавтомобил от нулата. Съчетавайки технически иновации, постижения и емоционална привлекателност, RB17 е един забележителен автомобил. Много се гордея с екипа и съм щастлив да видя как той прави своя световен дебют. Очакваме RB17 да се превърне в бъдеща класика“, добави шефът на Ред Бул Рейсинг.

Същевременно Нюи призна, че от няколко години е обмислял дали да работи по създаването на хиперавтомобил. Това на практика ще бъде един от последните проекти на британския конструктор с Ред Бул. Припомняме, че Нюи си тръгва от базирания в Милтън Кийнс отбор в началото на 2025 г.

„В продължение на много години обмислях идеята да поема предизвикателството да проектирам наш собствен хиперавтомобил – от концепцията до доставката – и това беше великолепен проект и пътуване“, каза Нюи.

„Най-накрая дойде денят, в който свалихме капака и видяхме раждането на RB17. Това наистина забележително. Хиперавтомобилът съчетава в себе си всичко, за което се борим: неоспорима мощност, скорост и красота. Той е много адаптивен по отношение на своите възможности. Ние се погрижихме да го проектираме да бъде двуместен. Така тръпката от шофирането със скоростта на болид от F1 може да се изживее с приятел или партньор“, добави британският конструктор.

„RB17 е невероятен проект, по който имаме привилегията да работим и който позволи на Red Bull Advanced Technologies да покаже нашите инженерни, дизайнерски и технически възможности и решения. Нямаме търпение да видим как готовите автомобили ще се ползват пълноценно на състезателната писта както от любителите на състезанията, така и от автомобилните ентусиасти“, каза директорът на Ред Бул Адвансд Технолъджис Роб Грей.

RB17 навлезе в производствената си фаза съвсем наскоро. В момента се изработват елементите на окачването, преди да последва конструирането на шасито, скоростната кутия и двигателя. Едва тогава готовият хиперавтомобил ще бъде тестван на писта. Очаква се окончателният модел на RB17 да бъде по-малък и стилистично променен в сравнение с този, показан в Гудууд. Очакваната цена за един такъв хиперкар е 5 млн. британски паунда