Начало Рали ERC: Копецки спечели Янеррали

ERC: Копецки спечели Янеррали

45
0
Ян Копецки

Ян Копецки спечели втора поредна победа в Янеррали в Австрия, първи кръг от новия европейски шампионат. Пилотът на Шкода бе само с половин секунда преднина на финала след драматичен финален ден. Успехът в надпреварата бе решен в последната отсечка на състезанието.

Копецки поведе в началото на ралито и в събота сутринта имаше 20 секунди аванс пред Бриан Буфие (Пежо). През втория ден обаче той се съсредоточи основно върху това да стигне невредим до финала, след като сериозен дъжд и лед на места превърнаха надбягването в много сложно. Ситуацията за него се усложни още повече, когато спука предна лява гума около 7 километра преди края на 15-ия етап. Чехът отиде на трета позиция три отсечки преди края. Той обаче не се отказа и натисна здраво в последното изпитание и измина 25-те километра с 11,1 секунди по-бързо от Буфие. В крайна сметка излезе на 0,5 сек пред съперника.

И за момент не спрях да вярвам, че мога да спечеля, защото ако го направиш, не можеш да постигнеш нищо. Продължих да вярвам и да се надявам. Благодаря на Бриан за невероятната битка и на отбора за страхотната кола. Павел (Дреслер, навигаторът му – б.р.) също се справи страхотно – коментира след финала Копецки.

Буфие остана втори и заяви, че условията в ралито са били едни от най-сложните, в които някога се е състезавал. През по-голямата част от надпреварата той водеше битка с десеткратния австрийски шампион Раймунд Баумшлагер. 53-годишният пилот обаче едва не отпадна със своята Фабия още в първата отсечка за деня и след това се концентрира да спечели точки за националния си шампионат, оставайки трети.

Четвъртото място спечели Вацлав Печ (Мини Джон Купър Уъркс S2000), следван от Бепо Харах (Мицубиши Лансър), Кажетан Кажетанович (Субару). Седми се нареди звездата Франсоа Делкур с неговото Пежо. Французинът се завъртя и спука гума, губейки твърде много време на трасето. Друга рали легенда – Стиг Бломквист – се класира 12-ти.

Следващият кръг от ERC е в Латвия от 1 до 3 февруари.