Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бортолето все по-близо до преминаване в Заубер

Бортолето все по-близо до преминаване в Заубер

535
0
Габриел Бортолето
Габриел Бортолето, снимка Майкъл Потс

Габриел Бортолето е все по-близо до преминаване в Заубер. Според различни източници, бразилец е фаворит за съотборник на Нико Хюлкенберг през следващия сезон. Но за да се случи това, Бортолето трябва да получи разрешение от Макларън.

Заубер продължава търсенето на втори пилот за 2025 г. и след това. Швейцарският отбор има няколко опции пред себе си. Сред тях са Валтери Ботас, Тео Пурчер, Мик Шумахер и Габриел Бортолето.

Бортолето е най-интересното име в списъка на тима, който ще бъде погълнат от Ауди след година и половина. 19-годишният пилот спечели титлата във Формула 3 през миналия сезон. Този сезон той кара във Формула 2 за отбора на Invicta Racing. До този момент Бортолето спечели две състезания и е втори във временното класиране. Пред него единствено е протежето на Ред Бул Исак Хаджар

Представянето на Бортолето не остана незабелязано от ръководството на Ауди. Според Матия Биното, младият бразилец може да бъде привлечен към проекта на германския производител. 54-годишният специалист намекна, че пилотския състав на марката трябва да включва опитен състезател като Хюлкенберг и някои млад талант като Пурчер или Бортолето.

„Определено това е нещо, което трябва да преценим: дали ще се стремим към опита или към нещо друго?“, сподели Биното. „Това е проект, който гледа към дългосрочната цел. Кое е най-доброто за нас от сега до крайната ни цел? Дали е по-скоро да заложим на нещо краткосрочно и след това да преминем към нещо друго.“

„Трябва да вземем решение. Смятам, че сега не сме в състояние да отговорим. Със сигурност изслушваме всички потенциални възможност. Със сигурност преценяваме какви са плюсовете и минусите за най-добрия компромис, който можем да направим“, добави главният технически директор на Заубер/Ауди.

Пред Заубер стои едно препятствие, ако иска да привлече Бортолето. Тимът от Хинвил трябва да получи разрешение от Макларън, тъй като бразилецът е част от програмата на тима. По-рано тази година той кара болида от 2022 г. на пистата Ред Бул Ринг в Австрия.

Предполага се, че Макларън би позволил на Бортолето да получи място в друг отбор от F1. Все още няма постигнато споразумение по този въпрос. Има голяма вероятност Макларън да прати пусне бразилеца, но да използва клауза, която да позволи да си го върне в бъдеще.

„Споразумението предвижда заем за поне две години и има за цел да го подготви за завръщане (в Макларън) в подходящ момент“, се отбелязва в доклад на бразилски източник.