Начало Избрани Щайнер: Хамилтън щеше да е осемкратен шампион, ако Уайтинг беше рейс директор...

Щайнер: Хамилтън щеше да е осемкратен шампион, ако Уайтинг беше рейс директор в онова състезание

806
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Гюнтер Щайнер коментира събитията от Гран при на Абу Даби 2021. Бившият шеф на Хаас е на мнение, че Люис Хамилтън е „щял да бъде осемкратен световен шампион, ако Чарли Уайтинг все още е бил рейс директор.“

Съвсем наскоро стана ясно, че Щайнер планира да издаде втора автобиографична книга. Тя носи името „Нефилтрирано“ и разказва за периода, който той прекара в Хаас. Книгата трябва да бъде пусната за продажба по-късно този месец.

В новата книга се разказва за някои от най-важните събития в кариерата на Щайнер като ръководител на Хаас. В нея е споменат и бившия рейс директор Чарли Уайтинг. Британецът си отиде на 66-годишна възраст в началото на 2019 г. от белодробна емболия. Това се случи няколко дни преди старта на сезона в Австралия. Уайтинг беше известен с големите постижения в областта на безопасността и гарантираше справедливото прилагане на правилата

На мястото на Уайтинг беше назначен Майкъл Маси. Австралиецът беше един от помощниците на покойния британец през последните години.

Маси беше рейс директор по време на финалния старт за сезон 2021 в Абу Даби. Австралиецът имаше участие в борбата между Макс Верстапен и Люис Хамилтън, след като нареди рестарт на състезанието в последната обиколка. Това позволи на пилота на Ред Бул да изпревари своя съперник от Мерцедес и да спечели първа световна титла.

Действията на Маси предизвикаха много негативни реакции, особено от страна на Мерцедес и британската преса. Затова в началото на 2022 г. австралиецът беше отстранен от своя пост и заменен от Нилс Витик и Едуардо Фрейташ. Няколко месеца по-късно Маси окончателно напусна ФИА и се върна в Австралия.

Щайнер не пропусна да коментира събитията от Гран при на Абу Даби. 59-годишният специалист описва последиците от тази надпревара като „скапано шоу“ и твърди, че ситуацията е щяла да се развие по различен начин под ръководството на Уайтинг.

„Каквато и да е лоялността ви към този филм (и да, съгласен съм, че беше невероятно забавление), от гледна точка на регламента това беше скапано шоу с библейски размери“, написа Щайнер в книгата си.

„Независимо какво решение би взел Чарли Уайтинг на мястото на Майкъл Маси, със сигурност щеше да да има много по-малко спорове и срам“, добави бившият шеф на Хаас.

Щайнер е категоричен, че Хамилтън е щял да бъде коронясан за шампион, ако Уайтинг е бил рейс директор в онзи старт.

„Всички знаем какво щеше да направи той. Хамилтън щеше да е осемкратен шампион, ако Уайтинг беше рейс директор в онова състезание“, допълни Гюнтер Щайнер.

Щайнер остана начело до Хаас до края на 2023 г. След това той беше уволнен и заменен от Аяо Комацу. Оттогава Щайнер води съдебна битка срещу бившия си работодател и дори спечели едно от делата. Освен че написа втора книга, 59-годишният специалист се появи в няколко старта като репортер и анализатор.