Начало Избрани Маси ще започне работа в Supercars

Маси ще започне работа в Supercars

1049
0
Майкъл Маси
Майкъл Маси; снимка: Майкъл Потс

Майкъл Маси ще започни работа в Supercars. Австралиецът ръководи комисията на националния автомобилен шампионат. Бившият състезателен директор на Формула 1 ще замени на поста Нийл Кромптън. Бившият състезател реши да се раздели с ръководния пост в Supercars преди повече от месец.

Най-вероятно напускането на Кромптън е било пряко свързано с привличането на Маси в Комисията.

Това ще бъде първа работа на Маси след като той бе освободен от поста състезателен директор на F1. Австралиецът направи няколко грешки по време на финала на сезон 2021 в Абу Даби. След това президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем заяви, че ще предложи на Маси друга длъжност в ръководния орган.

След няколко месеца на затишие се разбра, че бившият рейс директор на Формула 1 окончателно е напуснал ФИА. Маси даде интервю пред австралийския сайт Speedcafe, в което посочи мотивите за решението си. Също така заяви, че подобно на Латифи и той е получавал смъртни заплахи след събитията в средата на декември 2021 г.

Според многобройни източници Supercars е в процес на одобряване на назначението на Маси от собствениците на шампионата в Сандаун.

Маси е родом от град Сидни. Той се прочу като заемаше длъжността заместник-директор на австралийския шампионат в Motorsport Australia, преди да премине във ФИА през 2018 г. като заместник на бившия състезателен директор Чарли Уайтинг.

Маси бе повишен след изненадващата кончина на Уайтинг в навечерието на старта на сезон 2019 в Австралия. Той заемаше този пост до края на миналия сезон, преди президента на ФИА да го отстрани от длъжност. На негово място той назначи Нилс Витик и Едуардо Фрейташ.

Комисията на Supercars управлява техническите и спортните правила в шампионата, а препоръките ѝ се предават на Борда за окончателно одобрение. Кромптън е водещ коментатор на Supercars и временно заемаше длъжността на председател от 2020 г. насам.