Начало Избрани Марко отрече Ред Бул да се интересува от Ръсел

Марко отрече Ред Бул да се интересува от Ръсел

219
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Хелмут Марко коментира слуховете за интерес към Джордж Ръсел. Австриецът отрече Ред Бул да иска да привлича двукратния победител в F1 и беше категоричен, че компанията се фокусира основно върху пилотите от своята програма.

Марко беше категоричен, че Ред Бул ще разчита в бъдеще предимно на своите младежки пилоти, а не на утвърдени звезди от F1. Австрийската компания не се е отказала от търсенето на пилот, който да партнира на Макс Верстапен в бъдеще. В момента тимът разчита на Серхио Перес. Мексиканецът има договор за следващата година, но може да бъде освободен в края на сезона

Перес спечели само 41 точки в последните 12 старта. Това е почти 5 пъти по-малко от актива на Верстапен – 195. По този начин Ред Бул загуби много точки при конструкторите и дори загуби позиция от Макларън. Ферари също се доближава опасно близо до базирания в Милтън Кийнс отбор.

Привличането на Ръсел може да бъде вариант за Ред Бул. Трябва да се има предвид, че договорът на британеца е до края на 2025 г. Ръсел може да бъде освободен, особено ако Мерцедес успее да вземе Верстапен. Но за момента това изглежда все по-малко вероятно.

Марко похвали представянето на Ръсел. Въпреки това той беше категоричен, че той едва ли ще бъде опция за Ред Бул в бъдеще.

„Джордж Ръсел се представя наравно с [Люис] Хамилтън в квалификациите, ако не и по-бърз“, сподели Марко. „Но Ръсел е свързан с Мерцедес-Бенц, докато ние се фокусираме върху нашите юноши.“

„Виждаме това с [Франко] Колапинто например. Той беше сравнително неопитен и не много успешен в юношеските серии, въпреки че трябва да се каже, че никога не е имал най-добрите отбори. Но видяхме какво невероятно представяне има сега.“

„Сега нека видим какво могат да направят нашите юноши или дори един Юки Цунода. Той също може да бъде описан като юноша. Но както споменах по-рано, как се сравнява той с един Лоусън?“

В края на септември стана ясно, че Лиам Лоусън ще замени Даниел Рикиардо в оставащите кръгове от сезон 2024 в F1. Новозеландецът получава шанс да покаже скоростта си и да бъде оценен от Ред Бул. Не се изключва Лоусън да застане до Верстапен догодина, особено ако покаже добра скорост и спечели повече точки.

Лоусън не е единственият млад талант от академията на Ред Бул. Компанията разполага и с Исак Хаджар. 20-годишният пилот води във временното класиране във Формула 2 и има голяма шанс за титлата. Не се изключва Хаджар да се озове във Виза РБ догодина

От началото на тази година двамата пилоти от F2 записаха участия в F1- Оливър Беърман и Франко Колапинто. Те показаха добра скорост и вече добавиха точки към актива си. Това кара Марко да смята, че все още може да разчита на състезатели от F2.

„[Колапинто] определено е човекa за бъдещето“, каза Марко. „Това, което показа в Баку и в Сингапур, беше много, много добро. Но аз дадох това като пример.

„Може да се спомене и Беърман. Той показа, че юношите от F2 имат потенциала да впечатляват и в F1. За разлика от миналото, един топ отбор не се нуждае непременно от пилоти, които вече имат три или пет години опит в спорта“, заключи Хелмут Марко.