Начало Избрани Верстапен може да остане в F1 и след 2028 г.

Верстапен може да остане в F1 и след 2028 г.

368
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен все още не е решил какво ще прави в по-далечно бъдеще. Трикратният световен шампион не изключва да кара и след 2028 г. и да завърши кариерата си в Ред Бул. Верстапен също така намекна, че „следващата стъпка“ в кариерата му в световния шампионат ще бъде „последна“.

Верстапен раздуха още повече спекулациите за бъдещето си в F1. Пилотът на Ред Бул призна, че „всичко е възможно“ през следващите няколко години. Предполага се, че „последната му стъпка“ може да бъде просто удължаване на договора му, който изтича в края на 2028 г.

Бъдещето на Верстапен беше обект на различни спекулации от началото на сезона. 27-годишният пилот бе свързван с Мерцедес. Германският производител търсеше заместник на напускащия в посока Ферари Люис Хамилтън.

Тото Волф призна, че е водил разговори с екипа на Верстапен. В крайна сметка обаче австриецът се е отказал от „преследването“ на пилота на Ред Бул и избра да заложи на Андреа Кими Антонели. От друга страна, договорът на Джордж Ръсел изтича в края на 2025 г. Това може да отвори вратата за Макс през сезон 2026.

Втората опция за Верстапен е Астън Мартин. Базираният в Силвърстоун успя да отмъкне редица ключови служители на Ред Бул, сред които са Дан Фелоус и Ейдриан Нюи. Астън Мартин също така ще си партнира с Хонда от 2026 г. нататък. Всичко това може да накара Верстапен да се премести от Милтън Кийнс в Силвърстоун.

Независимо от това какъв ход ще избере Верстапен, той планира това да бъде последният в кариерата му в F1.

„Следващата ми стъпка, ако има такава, ще бъде последната. Това може да означава и че ще подновя съществуващия си договор. Все още всичко е възможно“, сподели Верстапен пред Скай Италия.

Говори се, че има клауза в договора на Вертапен, която му позволява да си тръгне по-рано от Ред Бул. Нидерландецът обаче не разкри дали това е истина или не.

„Може би, а може би не.“

Верстапен твърди, че в момента не мисли за дългосрочното си бъдеще с или без Ред Бул.

„Това също не е нещо, за което мисля в момента. Има толкова много неща, които искам да направя по-добре тази година. Всичко останало, което идва в бъдеще, е все още далеч. В момента това не е въпрос, по който мисля“, обясни пилотът на Ред Бул.

Верстапен не възнамерява да последва примера на пилоти като Фернандо Алонсо, Даниел Рикиардо или Нико Хюлкенберг. Всички те смениха поне три отбора в кариерата си и в крайна сметка беше в техен ущърб. В същото време Верстапен предпочита да стои по-дългосрочно в даден тим. 27-годишният пилот е част от семейството на Ред Бул вече 10 години

„От дълго време съм в този отбор. В крайна сметка всеки пилот в падока иска да спечели. Много е лесно да се сменят отборите, но аз не искам кариерата ми да бъде белязана по този начин. Не искам да бъда част от четири или пет различни отбора.“

„Искам да изградя дълги и стабилни отношения с всички в отбора и искам да се чувствам у дома си някъде. Смяната на отбори не е за мен и не е нещо, което искам да правя на този етап от кариерата си“, заключи Макс Верстапен.