Начало Избрани Хамилтън: Новостите работят, попаднах на жълт флаг. Мерцедес: Ранното излизане е за...

Хамилтън: Новостите работят, попаднах на жълт флаг. Мерцедес: Ранното излизане е за избягване на такива ситуации

1283
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън остана седми в квалификацията за спринта по време на уикенда за Гран при на САЩ, докато съотборникът му в Мерцедес Джордж Ръсел се класира втори в сесията и съответно на първа редица за старта на късата състезателна дистанция. Седемкратният световен шампион попадна на предупредителни жълти знамена в 12-ти завой. Те бяха показани заради завъртане секунди по-рано на Франко Колапинто от Уилямс. Сигнализацията присветна в жълто при преминаването на Хамилтън и след това в зелено. Той опита, но не успя да вземе оптимално кривата, загуби ритъма и остана на над половин секунда зад спечелилия квалификацията Макс Верстапен (Ред Бул).

„Нямах късмет с жълтите знамена. Допреди това бях с 0,4 сек по-бърз. Хубавото е, че отборът е направил стъпка напред с колата. Очевидно е, че новостите работят и съм наистина благодарен на всички във фабриката за упорития труд през изминалите седмици, защото е изключително трудно да направиш нещо и то наистина да работи“, посочи Хамилтън

„Не е краят на света. Ще имаме още един шанс този уикенд. Последните няколко състезателни уикенда не бяха съвсем чисти, но всички свършиха страхотна работа, за да имаме новите неща сега на писта. След свободната тренировка се потрудихме по колата. Спринтовият формат добавя допълнителна несигурност (по отношение на настройките), защото има два закрити парка. Но в момента, в който стъпих на трасето (по време на квалификацията), знаех, че сме направили добър избор“, допълни Хамилтън.

Хамилтън на два пъти по време на квалификацията пита защо го пускат да излезе толкова рано на пистата. Оперативният директор на Мерцедес Андрю Шовлин обясни след сесията, че целта е била да се избегнат точно жълти знамена в края.

„За съжаление точно това се случи с Люис след завъртане на Колапинто и му коства обиколка, която можеше да го изведе на първа редица“, добави Шовлин.

Ръсел сподели, че е наистина доволен от това как протекоха тренировката и след това квалификацията за спринта на пистата Circuit of the Americas. Той призна, че в екипа останали дори изненадани от темпото си

„Мина доста време откакто сме се класирали на първа редица и затова съм доволен от прогреса ни. Новите неща, които донесохме тук, изглежда работят добре, макар да останахме изненадани колко конкурентоспособни всъщност бяхме. Квалификацията за спринт е сложна сесия, но успях да напасна обиколката си в SQ3. Последният сектор в частност бе особено силен и това ни даде възможност да вземем второто място“, разясни Ръсел.

„Люис бе много бърз и бе малшанс да попадне на жълт флаг. И двамата трябваше да сме в челото. Но като цяло е страхотно, че отново сме в битката. Ясно е също така, че борбата ще е много близка между няколко отбора, включително Ред Бул, Ферари и Макларън. Надяваме се да продължим в същата форма и през останалата част от уикенда“, добави Ръсел.