Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Денис изцяло напуска тима на Макларън?

Денис изцяло напуска тима на Макларън?

36
0

Рон Денис – председател и движеща сила зад Макларън Мерцедес – се очаква да съобщи в четвъртък, че напълно се оттегля от тима от Формула 1 като част от сделката Люис Хамилтън да остане в отбора.

Денис ще свика конференция в базата на тима край Уокинг, където се очаква да съобщи, че остава председател на Макларън Груп, но ще се занимава само с шосейните автомобили на компанията и ще остави тима от Формула 1 изцяло на Мартин Уитмарш.

Решението, което ще постави края на една от най-великите кариери в този спорт, дойде след решението на Апелативния съд на ФИА да признае колата на Дженсън Бътън (Браун GP BGP 001) за легална и по този начин да помогне на британския конкурент на Хамилтън да се приближава към титлата във Формула 1.

Евентуалното оттеглянето на Денис идва след спекулациите и че може и да е играл ключова роля при сагата с лъжесвидетелствата покрай Гран при на Австралия, където Хамилтън и Дейв Райън, спортен директор в Макларън, се опитаха да подведат стюардите.

Решението за оттеглянето на Денис може и да е породено отчасти от присъствието на Антъни Хамилтън – баща и мениджър на световния шампион, Люис. Истината е, че Антъни не се разбира идеално с Денис. В основата на това е фактът, че отборът е бил готов да лъже и да жертва репутацията на Люис, за да спечели една единствена точка в шампионата. Според някои слухове дори е бил поставен (макар и неофициално) своебразен ултиматум, че Люис ще спре да кара, докато Денис е начело на отбора.

Определено с оттеглянето на Денис ще приключи една ера, при която шампиони са ставали Ники Лауда, Ален Прост, Айртон Сена, Мика Хакинен и Люис Хамилтън.