Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА иска запис от интервюто на Уитмарш за ВВС

ФИА иска запис от интервюто на Уитмарш за ВВС

27
0

ФИА е изискала копие от интервю на BBC с Мартин Уитмарш, направено веднага след Гран при на Австралия. Така ще се разбере каква е ролята на шефа на Макларън в случая, когато Люис Хамилтън и бившият спортен директор Дейв Райън скриха от съдиите, че е имало нареждане шампионът да пропусне Трули при наличието на кола за сигурност.

Световният моторспорт съвет към ФИА покани Макларън на изслушване, а междувременно продължава своето разследване по случая. В тази връзка ВВС бе помолена да предостави запис с коментара на спорната ситуация, направен от Уитмарш в Мелбърн. Седмица по-късно в Малайзия той заяви, че не е знаел нищо за радиокомуникацията между Хамилтън и Райън и отричането на този факт от двамата пред стюардите. Коментарите на Уитмарш след състезанието обаче предполагат, че той е слушал разговора по радиото, воден между отбора, пилота и стюардите и съществува вероятност да е бил наясно с всичко.

В интервю за ВВС Радио 5 след надпреварата Уитмарш казва:

„По време на последния период с кола за сигурност, Тойота-та на Трули напусна пистата и се озова в тревата. Люис го задмина, за което имаше право. Впоследствие Трули изпревари Хамилтън при наличието на сейфти кар на трасето. Първоначалните знаци на съдиите бяха, че според тях маневрата не е правилна. Те ще проведат пълно разследване и малко след това ще научим дали сме на трето или на четвърто място.“

В друго интервю за питлейн репортер на ВВС се твърди, че Уитмарш е казал, че Трули си възвърнал мястото при наличието на кола за сигурност, което не било според правилата.

За да разплете случая, ФИА е изискала записите от ВВС, вярвайки че това ще са ценни доказателства.

Самото изслушване пред Световния моторспорт съвет ще се състои в края на месец април.