Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли иска да обсъжда KERS с тимовете

Мозли иска да обсъжда KERS с тимовете

36
0

Президентът на ФИА, Макс Мозли, твърди, че би искал да обсъди заедно с тимовете от Формула 1 бъдещето на системата KERS, така че устройствата да бъдат развити оптимално и срещу минимални разходи.

KERS влизат в сила във Формула 1 от идния сезон, но много от тимовете имат известни затруднения с внедряването им. Така не е и много ясно кои отбори ще започнат сезона с нея. Освен това развиването на системата накара отборите да похарчат много средства. По непотвърдена информация някои са похарчили около 60 милиона долара.

От 2010 година се очаква да влезе в сила стандартна система KERS, като Мозли написа в писмо до ФОТА, че зависи от тях какво ще изберат да направят. Въпреки това британецът каза, че ФИА одобрява идеята за забрана на батериите за KERS.

На този етап се смята, че Уилямс са развили система KERS с махово колело и без батерии, докато другите отбори са подходили по електронния път.

„Никой отбор не е задължен да ползва KERS” – писа Мозли в писмо. „Също така зависи от отборите дали ще се споразумеят върху стандартна система или съответно да не поставят никаква.”

„Все повече виждаме, че използването на химически компоненти (в конкретния случай батерии) би трябвало да бъде забранено във Формула 1 с оглед на факта, че няма подходящи батерии в момента.”

„Има поне две механични или електро-механични системи, които се развиват за Формула 1. Може да се появят и хидравлични системи. Формула 1 определено ще спечели от системи с по-голям капацитет от настоящите 400 KJ, 60 KW (например максимум от 2 MJ, 150 KW на входа и 100 KW на изхода). Те обаче трябва и да са леки, тъй като това е важен фактор във Формула 1.”