Начало Moto News MotoGP: Доктора взривява трибуните с първа позиция на Муджело

MotoGP: Доктора взривява трибуните с първа позиция на Муджело

44
0

Всички трибуни и околни хълмове около пистата Муджело сякаш изригнаха, когато Валентино Роси спечели първа позиция за утрешната Гран при на Италия. До 9-кратния световен шампион от Movistar Yamaha MotoGP, на първа редица са Маверик Винялес от Team Suzuki Ecstar и Андреа Яноне (Ducati Team).

В последните 8 състезания, пилотът стартирал от първа позиция, печели и победата в надпреварата. Най-вероятно затова феновете на Роси бяха толкова ентусиазирани. В началото не изглеждаше Доктора да стане първи. Андреа Яноне, който вчера бе най-бърз, спечели и двете тренировки днес – FP3 и FP4. Италианецът се нареди и в Q2 зад Хорхе Лоренсо (Movistar Yamaha MotoGP). Двамата завъртяха обиколка под 1:46 мин. за обиколка, а веднага след тях същото направи и Марк Маркес (Repsol Honda Team), който също слезе под бариерата от 1:47 сек.

Яноне излезе пред Лоренсо с 1:46.607, но времената тепърва започнаха да се подобряват. Валентино Роси направи 1:46.750, но веднага след това Маркес и Винялес бяха по-бързи от Доктора. Той обаче закова на 1:46.504 и бе недостижим. За първи път от 2008 г. Роси е на първа позиция в Муджело. Това е и последната година, когато той е печелил на домашната си писта. Освен това, за първи път от 2009 г. Роси има две първи позиции в един сезон.

За да докаже колко е бърз на своя бъдещ съотборник, Маверик Винялес (Team Suzuki Ecstar) направи обиколка за 1:46.598 – на 0.094 сек. след Роси. Така Винялес продължава на вълната, понесла го към нов подиум, а може би и към първа победа в MotoGP. Яноне бе фаворит преди квалификациите, но остана 3-и, на първа редица.

Марк Маркес направи така, че на първите четири места има 4 различни мотоциклета. Пилотът на Honda постигна 1:’46.759 и стана 4-и на решетката. В бързата си обиколка Маркес направи грешка и затова загуби време. За първи път от Каталуня 2015 г., Марк ще стартира от втора редица. За първи път през 2016 г. Хорлхе Лоренсо няма да стартира от първа редица. Той зае 5-о място, като това е на-слабата му стартова позиция в последните 16 старта. Първите петима пилоти са с време 1:46 мин. Топ 10 оформиха Алеиш Еспаргаро (Team Suzuki Ecstar), Дани Педроса (Repsol Honda Team), Брадли Смит (Monster Yamaha Tech 3), Данило Петручи (Octo Pramac Yakhnich) и Скот Рединг (Octo Pramac Yakhnich).