Начало Moto News MotoGP: Лоренсо сложи короната с победа във Валенсия

MotoGP: Лоренсо сложи короната с победа във Валенсия

42
0

Хорхе Лоренсо с Yamaha e новият световен шампион в клас MotoGP. Той спечели Гран При на Валенсия и сложи короната само с 5 точки преднина пред основния си съперник и лидер в класирането до това състезание Валентино Роси. Доктора стартира последен и стигна до 4-о място, но то не можа да му осигури титлата.

Това е трета титла на Лоренсо във висшия клас, след като спечели короната през 2010 и 2012 г. и 5-а в кариерата му (две в 250 куб. см). Той спечели през сезона 7 победи и 12 подиума, за да стигне до титлата. На подиума стъпиха и двамата пилоти на Honda – Марк Маркес и Дани Педроса, които в последните обиколки положиха усилия да изпреварят Лоренсо, но не успяха. Маркес завърши на 0,263 сек., а Педроса – на 0,654 сек.

Валентино Роси водеше в класирането през целия сезон, но накрая загуби битката в последния кръг. За втори път той губи титлата на тази писта, след като през 2006 г. спореше за нея с Ники Хейдън. Тогава Роси падна и Хейдън взе короната.  Сега Доктора стартира последен, заради наложеното му наказание от предишния кръг в Малайзия, направи страхотно каране, но успя да стигне само до 4-о място. За да достигне до тази позиция, Роси направи страхотен рейд – бе 10-и 28 обиколки преди края, като след това започва да се придвижва напред с всеки тур. Сътвори сериозна битка с Брадли Смит за 9-ата позиция, изпревари Алекс Еспаргаро за 5-о място, а след това Андреа Довициозо за да стане 4-и. Той се доближи на 11,1 сек. до движещия се на 3-о място Дани Педроса,но не успя да намали дистанцията до финала.

В същото време четири обиколки преди края  и Марк Маркес, и Дани Педроса започнаха да скъсяват дистанцията с лидера Лоренсо. Маркес се доближи на половин секунда, а Педроса пък догони Маркес, изпревари го, но той си върна позицията. Двамата разчитаха на износените гуми на Лоренсо, за да го атакуват в послединте обиколик, но и техните не бяха в по-добро състояние. Така Лоренсо финишира първи, за да вземе титлата, следван от Маркес и Педроса, а 4-и остана Роси.

Равносметката от сезона е, че Лоренсо стана шампион с 330 т., 7 победи и 12 подиума. Роси е втори с 325 т., 4 победи и 15 подиума. Маркес е трети с 242 т., 5 победи и 9 подиума, а Педроса е 4-и с 206 т., 2 победи и 6 подиума.  Пети и шести във Валенсия станаха съотборниците от сателитния тим на Yamaha – Пол Еспаргаро и Брадли Смит. Довициозо стана 7-и, докато съотборникът му от Ducati Андреа Яноне падна. Алек Еспаргаро със Suzuki стана 8-и.