Начало Moto News MotoGP: Педроса прави сензационен тур за първа позиция на Сепанг

MotoGP: Педроса прави сензационен тур за първа позиция на Сепанг

47
0

Дани Педроса спечели първа позиция за утрешния старт за Гран При на Малайзия на пистата Сепанг. До него на първа редица са съотборникът му от Repsol Honda Марк Маркес и лидерът в класирането Валентино Роси, а претендентът за титлата Хорхе Лоренсо е 4-и.

Педроса направи невероятна обиколка по време на втората квалификация и спечели първата си полпозишън за 2015 г. и 28-о в кариерата си на пилот в MotoGP. Той не е бил на първа позиция от Каталуня 2014 г. Времето на Дани бе с повече от 4 десето по-добро от това на конкурентите му 1:59.053. Това постижение е най-бързата обиколка, правена с мотоциклет от MotoGP на Сепанг. Рекордът бе поставен при температура на пистата от  44˚C. Преди това Педроса оглави класирането на FP4 и постигна най-доброто си време още на първата обиколка в Q2. Другите пилоти или поне повечето от тях пробваха стратегия с две спирания за смяна на гуми, за да го победят, но не успяха. Дани подобри с повече от 7 десети рекорда на Маркес за първа позиция от миналата година – 1:59.791.

Съотборникът на Педроса – Маркес донесе първо и второ място за Repsol Honda на старта за утрешното състезание, като остана на 0.409 сек. Това е 15-и старт на Маркес от първа редица за сезона, като той постигна времето си във втория стинт.

Валентино Роси, който води в шампионата с 11 т. пред съотборника си от Movistar Yamaha Хорхе Лоренсо, остана на 0.673 сек., но е на първа редица. Роси бе 4-и, когато бе развят карирания флаг, но той бе вече в бърза обиколка и с последния си тур успя да измести испанеца, като го прати на 4-о място. Така Доктора за 5-и път е на първа редица за сезона, като победи съотборника си само с 0,011 сек. 

Лоренсо, който остана на 0.684 сек. стартира начело на втора редица и това е най-слабата му квалификация от Ассен насам.  Двукратният световен шампион изостава от роси с 11 т., но се надява да спечели на Сепанг, като остави между тях повече пилоти, за да спечели титлата още утре. Лоренсо направи и катастрофа по-рано, по време на 4-ата свободна тренировка на 15-ия завой. Това е трета катастрофа за пилота този сезон. Затова той взе втория си мотоциклет за първите две излизания в Q2, преди да оправят първия му байк за последния 3-и стинт.

Пилотът на LCR Honda Кал Кръчлоу остана на 1.146 сек. 5-и и е най-бързият от сателитните пилоти. Британецът постигна най-доброто си време в последната си летяща обиколка и за 7-и път ще стартира този сезон от втора редица. Андреа Яноне (Ducati Team) остана на 1.171 сек. като допълни 2-а редица. Италианецът със своя Ducati GP15 бе 8-и в комбинираните времена след FP3, но след това подобри времето си и остана само на 0.025 сек. след Кръчлоу. Сотборникът му Андреа Довициозо ще стартира от 3-а редица пред двамата, които дадоха най-добро време в Q1  – Маверик Винялес (Team Suzuki Ecstar) и Брадли Смит (Monster Yamaha Tech 3), които са 8-и и 9-и. Пилотът на Avintia Racing Хектор барбера допълни топ 10. Той ще стартира на 4-а редица и е най-бързият в клас Open, като е пред братята Еспаргаро – Алекс (Team Suzuki Ecstar) и Пол (Monster Yamaha Tech 3).